Soru : Asılsız Ermeni İddiaları ve Tarihî Gerçekler Bugün Ermeni soykırımı olarak Türkiye’yi suçlayan devletlerin tarihçileri, Osmanlı arşivinde yıllardır araştırma yapmaktadırlar. Bu araştırmalar kendi ülkelerinde yayımlanmış ve tarih bilimine önemli katkılarda bulunmuştur. Bu tür kitaplarda kullanılan Osmanlı arşiv malzemesi ilk elden kaynaklar olarak sunulmuştur. Bu arada ciddi Batılı tarih araştırmacılarının, özellikle siyasi ve hayati mülahazalar sebebiyle Ermeni sorununu araştırmak istemedikleri de dikkati çekmektedir. Öte yandan doğrudan Ermeniler için çalışan ve Ermeni katliamını araştıran Hilmar Kaiser (Hilmar Kayzer) ve Ara Sarafyan gibi araştırıcılara istedikleri izin verildiği gibi Osmanlı Devleti’ni Ermenileri soykırıma tabi tutmakla suçlayan bu araştırmacılardan birinciye altı bin, ikinciye ise üç bin sayfa civarında fotokopi de verilmiştir. Buna rağmen Osmanlı arşivlerinin açılmadığını iddia edenlerin aslında gerçek hedefleri ortaya çıkmaktadır. Bu hedef, soykırım iddiasıyla Osmanlı Devleti’nin son zamanlarındaki Batı siyasetinin temeli diyebileceğimiz “Şark Meselesi”nin yeniden canlandırmasından başka bir şey değildir. Buna karşılık Amerika ve Batılı devlet tarihçilerinden kurulacak bir ortak komisyonun, Türk tarihçileriyle birlikte konuyu ilk Ermeni olaylarının çıktığı zamandan başlayarak tehcir sonrasına kadar birlikte araştırmaları gerekir. Bu araştırmada Ermenileri hangi devletlerin kışkırttıkları, cesaretlendirdikleri ve onlara silah yardımı yaptıklarından bir soykırımın olup olmadığına kadar araştırılması reddedilecektir. Hatta bu araştırmanın Osmanlı, Rus, Alman, Fransa, İngiltere ve Amerika arşivlerinde sürdürülmesi teklifi, zannediyorum ki Osmanlı Hükûmeti’nin 1919’da Batılı devletlerden talep ettiği ikişer tarafsız hukukçunun tehciri araştırması isteğinin reddedildiği gibi reddedilecektir. Eğer iddia edildiği gibi bir buçuk milyon insan katledilmiş olsaydı bunların toplu mezarlara gömülmesi gerekmez miydi? Bu toplu mezarlar nerelerde bulunmaktadır? Türklere ait toplu mezarlar ortaya çıkarken, Van şehrinin harap hâli bütün çıplaklığıyla ortada dururken neden Ermenilere ait bir toplu mezar bulunmamaktadır? Yoksa bu gibi iddialarla Fransa’nın Cezayir’de ve Adana’da, İngiltere’nin Hindistan ve Afrika’da, Amerika’nın Kızılderililere ve diğer yerli halklara, Almanların Yahudilere, Rusya’nın önce Yahudilere sonra da Türklere karşı uyguladıkları soykırımlar ve katliamlar unutturulmaya mı çalışılmaktadır? Yusuf HALAÇOĞLU, Türkler Ansiklopedisi, C 13, s. 488-489
Asılsız Ermeni iddialarının ortaya çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur? Açıklayınız.
Ödev cevabı kısaca : Asılsız Ermeni iddialarının ortaya çıkmasında siyasi çıkarlar, diaspora etkisi, uluslararası ilişkiler, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönem, propaganda ve medya etkili olmuştur.
Asılsız Ermeni iddialarının ortaya çıkmasında siyasi amaçlar, propaganda, uluslararası ilişkiler ve akademik çalışmalar etkili olmuştur. Bu faktörlerin bir araya gelmesiyle, Ermeni iddiaları dünya çapında geniş bir kabul görmüştür.