Arefe günü ne demek

Arefe nedir, Arefe günü neye denir, Arefe günü ne zamandır, İslam'ın önem verdiği günlerden biri olan arefe (Arife) hangi günleri kapsar, Arefe gecesinin önemi ile ilgili bilmedikleriniz?

Arife herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.

Arife sözcüğü en geç 1400'lü yıllarda Arapça "arafat" (irfan, bilme) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Muhtemelen "geleceği haber verme" anlamındaki irafat sözcüğünden gelir. Arapça orijinalinin etkisiyle Türkçede arefe şeklinde kullanımına da rastlanır.Sözcük "Arefe" haliyle Türkçede kadın ismi olarak da kullanılır.

Arife sözcüğünün Türkçede "herhangi bir şeyden önceki gün" anlamında kullanımına ise ilk kez 1945 yılında rastlanır.

Belirli bir günün, olayın bir önceki Günü veya ona yakın Günler, ön gün Zilhicce ayının dokuzuncu günü, Kurban bayramından bir önceki gün. Lügatte “tanıma” manasına gelir. Başka günlere ve Ramazan bayramından önceki Güne Arefe denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arefe günü Arafat’ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır.

Bu ibadet bir Gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arefe gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.

Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Bu hususlarda Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:

Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür.

Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem’den azad olur.

Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.

Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

Arefe günlerini ibadetle geçirerek bol bol af dilemek gerekir. Ama arefe, aynı zamanda bayramın bir önceki günü olduğundan ‘bayrama hazırlık’ adı altında temizlik, alışveriş gibi dünyalık telaşelerin de yoğun olarak yaşandığı bir gündür. Oysaki mümkünse arefe gününü ibadete ayırmak daha hayırlıdır.

Peygamber Efendimizin (SAV) bildirdiğine göre; “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Fazilet bakımından Cuma gününe benzer. Arefe günü, Cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir.”

Hazreti Aişe (ra) ise, “Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür.” diyerek Allahü Teâlâ'nın kıymet verdiği bu güne bizim de aynı derecede özen göstermemizi istemiştir.

Bugünü ibadetle geçirmek, geçmiş ve gelecek yılda yapılan tövbelerin kabul olmasına da sebep olur. Arefe gününde tutulan oruç da bin gün nafile oruca bedeldir. Arefe günü oruç tutmak çok sevaptır. Resulullah (SAV) şöyle buyurmuştur: "Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselâmdan, Sûr'a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır."

Arefe gününü nasıl değerlendirmeliyiz?

Teşrik tekbirleri*: Arefe gününün Sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.

Oruç tutmak: Arefe gününü oruçlu geçirmeye dikkat etmek gerekir.

Günahlardan kaçınmak: Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girecek davranışlardan uzak durmaya çalışmalıyız.

Dua ve af dilemek: Arefe günü bol bol dua ve istiğfar ederek Allah’tan bizi günahlarımızdan dolayı bağışlamasını dilemeliyiz.

İhlas suresi okumak: Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunmalıdır.

Teşrik Tekbiri nasıl çekilir

"Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilerek çekilir.

Anlamı smd şöyledir: "Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur". Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhümâ)'ya dayanır.)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri