A'raf suresi İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in yedinci ve Bakara Suresi ile Şu'ara Suresi'nden sonra en fazla ayet içeren üçüncü suresidir. Mekke döneminde inmiştir. 163-170. âyetlerin Medine döneminde indiğini söyleyen âlimler de vardır. 206 âyettir. 26 sayfadan oluşur. Kur'an'da 151. sayfadan başlar (8.cüz) 175. sayfanın sonunda biter (9. cüz)
A'raf suresi hakkında bilgi. A'raf, "yüksek yerler" anlamına gelir. 46. ve 48. ayetlerde, cennet ile cehennem arasındaki yüksek bir tepeden ve burada bulunan insanlardan söz edildiği için sureye bu ad verilmiştir. Bu sure ayrıca, ilk ayetindeki harflerden hareketle, "Elif-lam-mim-sâd Suresi" diye de bilinir.
Mekke döneminde inmiştir. 163-170. âyetlerin Medine döneminde indiğini söyleyen âlimler de vardır. 206 âyettir. Sûre, adını 46. ve 48. âyetlerde geçen “el-A’râf ” kelimesinden almıştır. “el-A’râf ”, yüksek yerler, yüksek mevkiler demektir. Sûrede temel konu olarak, ilâhî vahyin doğruluğu ve vahye duyulan ihtiyaç işlenmektedir.
Arapça 151 nasıl yazılır : ١٥١
A'raf suresinin konusu
Üslûp ve muhteva bakımından bir önceki sûrenin (En‘âm) devamı gibi görünen A‘râf sûresinde de iman meseleleri, bilhassa âhiretle ilgili hususlarla vahyin önemi, ataları körü körüne taklit etmenin yanlışlığı ve zararları, müminlerle inkârcıların âhiretteki durumlarının mukayesesi, Allah’ın mutlak hükümranlığı, rahmetinin genişliği gibi itikadî konular işlenir. Bunun yanında geçmiş peygamberlerin hayatlarından misaller verilerek onların iman uğrundaki mücadeleleri gözler önüne serilir; sırası geldikçe müşrikler uyarılır; müminlere de sabır ve sebat tavsiye edilir.
A'raf suresinin fazileti nedir
Nesâî’nin naklettiği bir hadise göre Resûlullah, akşam namazının ilk rek‘atında Fâtiha’dan sonra bu sûrenin bir bölümünü, ikinci rek‘atında da kalan bölümünü okurdu (“İftitâh”, 67).
- Dünya ve ahiret mutluluğu için çokça okunmalıdır.
- Akşam namazından sonra okuyanın ilmi artar.
- Sara nöbeti tutan kişiye [A’raf 1, Taha 1, Şu’ara 1, Meryem 1, Yasin 1-2, Şura 1-2 ve Kalem 1] ayetleri okunursa bi-iznillah şifa bulur.
- Her kim A’raf Suresinin 1-3 ayetlerini çokça okur veya üzerinde taşırsa, verdiği kararda isabetli olur ve sıkıntılarından kurtulur, herkes tarafından sevilen bir kişi olur.
- Kazancının bol ve bereketlenmesini isteyen bir kişi A’raf suresinin 10. ayetini çokça okumalı ve yazıp bir köşeye asmalıdır.
- Şeytanın vesvesei ile yasak ağaçtan meyve yiyen Adem (aleyhisselam) ile hz. Havva dünyaya gönderilince hatalşarından dolayı göz yaşı dökerek Araf Suresinin 23. ayetinde belirtilen şekilde dua ve tövbe etmişlerdi ve Allah’u Tealada kabul etmişti. İnşaallah biz de samişmiyet ile tövbe edersek, bizimde tövbemizi kabul buyurur.
- Her kim sihir, büyü ve nazardan kurtulmak isterse, şu reçeteyi uygulamalıdır: A’raf Suresinin 31-32. ayetlerini zağferan ve gülsuyu karışımı bir su ile kab içerisine yazmalı ve o kabın üzerini beyaz üzüm şırası ile doldurmalı ve bu şıradan bir miktar yüzüne ve alnına sürmeli ve bu suyu yediği yemeğe, içtiği suya karıştırmalıdır.
- Her kim iki dargın kişinin arasını yapmak, barıştırmak isterse, şunu yapmalıdır: A’raf suresinin 43. ayetini bir meyve (bilhassa incir) üzerine yazıp taraflara yedirmelidir. Veya topraktan pişirilmiş bir kap içerisine zağferan ve gül suyu karışımı bir su ile bu ayeti kerimeyi yazıp, üzerine su ilave ederek bu suyu kalp hastalarına içirilirse, bi-iznillah şifa olur.
- Her kim A’raf suresinin 54-56. ayetlerini okur ve bu okuyuşu ile uykusunun azalmasına niyet ederse, uyku ihtiyacından kurtularak beklediğine ulaşır. Başka bir rivayette ise şöyledir: " Kişinin yatmadan evvel A’raf suresinin 54-56. ayetleri ile İsra suresinin son iki ayetini okuması müstehaptır. Zira bu ayetleri okuyup da uyuyanların elbislşerinin içine, onları korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir."(2)
- Her kim büyülenmiş bir kişiyi o sıkıntıdan kurtarmak isterse, [A’Raf 117-120, Yunus 81-82,] ayeti kerimelerini bir kap suyun üzerine okumalı ve o suyu büyülenen kişinin başından aşağı dökmelidir.