Antiseptik solüsyon nedir, ne işe yarar, solüsyonlar nerelerde kullanılır

Antiseptik solüsyon nedir, ne işe yarar, solüsyonlar nerelerde kullanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Antiseptik maddeler genellikle enfeksiyonların önlenmesi amacıyla mukoza tabakasına ya da cilde uygulanan antimikrobiyal kimyasal maddelerdir. Günümüzde bu maddeler sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok kullanım şekli olan antiseptik maddeler, krem, jel ya da solüsyon şeklinde de üretilebilmektedir.

Antiseptik solüsyon nedir

Antiseptik solüsyon, vücutta oluşan yaralı kısmın mikrop kapmasını engellemek ve arındırmak amacı ile kullanılan sıvı maddelerdir. Antiseptik solüsyonlar, yaraların mikroplardan arındırılarak temizlenmesini sağlamaktadır. İlk yardım uygulamalarında en çok kullanılan solüsyon türüdür.

Antiseptik solüsyon ne işe yarar

Antiseptik solüsyon, genellikle hastanelerde, yatakta ve ayakta tedavi edilebilen hastalarda, ameliyat sırasında, iğneli ilaç kullanımlarında mikropların öldürülmesi için dezenfektan madde olarak kullanılmaktadır. Antiseptik solüsyonların kullanımı ile tedaviler ve iyileşme için steril bir ortam sağlanmış olur. Solüsyonlar, iyileştirici, temizleyici, nemlendirici, kurutucu, giderici ve kapatıcı olarak kullanılmaktadır. Antiseptik solüsyonlar, mikrop kırıcı olarak sıklıkla kullanılan kimyasal maddeler içerisindedir.

Solüsyonlar nerelerde kullanılır

Antiseptik solüsyonlar kimyasal maddelerdir. Her kimyasal madde farklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle solüsyonlar bilinçsizce birleştirilmemelidir. Öncelikli olarak yaraya uygun bir antiseptik solüsyon belirlenmeli ve bu solüsyon tek başına kullanılmalıdır. Farklı tip yaralara farklı tipte antiseptikler kullanılmalıdır.

  • Açık yaralar için, içerisinde alkol bulundurmayan antiseptik solüsyonlar tercih edilmelidir. Bu sayede cildin yanması engellenmiş olur.
  • Derin olmayan veya kapalı yaralarda, deriye nüfuz edebilen antiseptiklerin tercih edilmesi gereklidir.
  • Kaya, çakıl, toprak veya taş gibi cisimlerin sebep olduğu yaralarda ise, tahriş edici özelliği bulunmayan fakat, derinlemesine temizleme özelliği bulunan antiseptik solüsyonların kullanılması gereklidir.
  • Yanık vakaları için, konsantrasyonu yüksek olan çözeltiler ile temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede olası mantar ve bakteri enfeksiyonları engellenebilirken, yanma hissinin de azaltılması sağlanabilir.

Basit yaraların dışında eğer antiseptik kullanılması gerekiyorsa mutlaka bir hekime danışılmasında fayda vardır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri