“Müminler birbirini sevmede, birbirilerine merhamette, birbirlerine şefkatte bir bedene benzer. Bedende bir organ rahatsız olsa diğer organlar uykusuz kalır, rahatsız olur ve hemen onun yardımına koşarlar.”
Buhari, Edeb, 27.
Yukarıdaki hadiste müminlerin hangi özelliklerine değinilmiştir?
Yukarıda müminlerin yardımlaşma özelliğine değinilmiştir
Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: “Allah Resulü’nün (s.a.v.) yanında bir adam vardı. Bu esnada oradan bir başkası geçti. Peygamber’in (s.a.v.) yanındaki kimse: “Ey Allah’ın Resulü! dedi, ben şu geçeni seviyorum.” “Pekiyi kendisine haber verdin mi?” diye sordu. “Hayır!” deyince, “Ona haber ver!” dedi. Adam kalkıp gidene yetişti ve: “Seni Allah için seviyorum!” dedi. Adam da: “Kendisi adına beni sevdiğin seni de sevsin!” diye karşılık verdi.” Ebu Davut, Edeb, 122.
Yukarıda ki olayda Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sahabiyi neden o şekilde yönlendirdiği üzerinde düşünelim ve fikirlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
Yukarıda demek istenen “Ben seni Allah için seviyorum, Allah’ta seni sevsin.
İsra Suresi 26-30. ayetlerden hareketle bir Müslüman’ın toplumdaki ekonomik sorumlulukları neler olabileceğini düşünüp fikirlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
Akrabaya, yolcuya ve yoksula hakkını ver, fakat saçıp savurma! Çünkü savurganlar şeytanın kardeşi olmuşlardır.
Yukarıda anlatılan paylaşma örneğinde dikkatinizi çeken ne oldu? Bu metinden nasıl bir sonuç çıkarabileceğimizi düşünelim ve fikirlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
Kendileri aç iken misafirlerini düşünmeleri ve cimri olmamaları.
“Anne babasının ikisi veya biri yanında yaşlandığı hâlde cennete giremeyene yazıklar olsun!” Müslim, Birr, 9.
Yukarıdaki hadisi dikkate alarak çevrenizdeki yaşlı anne-babalara ana babalara nasıl davranıldığıyla ilgili gözlem yapınız. Elde ettiğiniz sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Gözlemlerim sonucunda anne ve babaların bakıma muhtaç olduğu halde yardım etmiyorlar.
Anne, baba ve akrabalarımıza karşı görev ve sorumluluklarımızı nasıl yerine getirebiliriz?
Onların sözlerini harfiyen yerine getirmeliyiz. Onlara karşı saygılı davranmalıyız.
“Cebrail bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki Allah komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.” Buhari, Edeb, 28.
Yukarıdaki hadisi komşu hakkının önemi yönünden yorumlayınız.
Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Her ne olursa olsun komşu komşuya yardım etmelidir.
Toplumda öksüz ve yoksulların korunup gözetilmesi niçin önemlidir? Arkadaşlarınızla tartışıp sonuç çıkarınız.
Çünkü onların kimsesi olmadıkları, onları koruyacak birileri bulunmadığı ve kendilerini yalnız hissetmemeleri için önemlidir.