Gözden düşmek deyiminin anlamı:
Kötü duruma gelmek, yapılan bir yanlış nedeniyle insanlar için değerinin düşmesi, kıymetinin kalmaması anlamına gelen bir deyim olarak dilimizde yerleşik halde kullanılmaktadır.
Gözden düşmek deyiminin hikayesi:
Bir ülkenin kralı tebasına çok iyi davranıyormuş Onlardan vergi almıyor, onlara çok iyi davranıyor ve bütün ihtiyaçlarını karşılıyormuş. Halkından tek isteği ise çevrenin temiz tutulmasıymış. Bu nedenle de her yer çiçeklerle ve ağaçlarla çevriliymiş. Bir gün gelmiş kral ölmüş. Yerine oğlu geçmiş.
Kralın oğlu çok acımasızmış. Halka zulüm etmeye başlamış. Vergileri çok fazla toplamaya ve halkı çok çalıştırmaya başlamış. Zamanla köy fakirleşmiş. Çevrenin düzeni de bozulmuş. Kral oğlunun rüyasına girerek gözümden düştün demiş. Bundan çok etkilenen kralın oğlu yaptıklarından vazgeçse de iş işten geçmiş ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmamış. O gün bugündür gözünden düşmek deyimi dilimizde kullanılan bir deyim olmuştur.
Kaş yapayım derken göz çıkarmak
Düğünlerde, perşembe günü gelin hanımın yüzü süslenirmiş. Eskiden kalemkâr denilen kadınlar gelinin yüzüne saatlerce makyaj yaparlarmış. Gelinin kaşlarına, gözlerine özel kalemlerle şekil verirlermiş. Bu tür işler yapılırken düğün evinde de davetliler çalgı çalıp oyunlar oynarlarmış.
Ortalıkta oynamakta olan genç kızlardan birinin her nasılsa ayağı kaymış, bu arada makyaj yapan kadına çarparak yere düşmüş. Kadının elindeki sert uçlu kalem gelin hanımın gözüne batmış, zavallı kör olmuş. Bu olaydan sonra gelin hanım yüzünden makyajcı kadın da işinden olmuş. Bu kadını kimse çağırıp bir daha ona iş vermemiş.