Ankara savaşı nedenleri ve sonuçları

Osmanlı tarihinde büyük bir yeri olan Ankara Savaşı maddeleri ve sonuçları nelerdir? Moğol hükümdarı Timur ile Osmanlı Devleti padişahı Yıldırım Bayezid arasında gerçekleşen mektuplaşmaların sonunda meydana gelen Ankara Savaşı nedenleri önemi ve sonuçları

Moğol hükümdarı Timur’un yakın çevresinde güçlü devletler bırakmak istememesi ve Osmanlı Devleti topraklarına girip katliamlar yapması sonucu Ankara Savaşı yapılmıştır. Osmanlı Devleti’nin yenilgisi ile sonuçlanan savaştan sonra Yıldırım Bayezid esir düşmüş ve Osmanlı Devleti dağılma riski yaşamıştır.

Ankara savaşı tarihi nedir

Ankara Savaşı, 28 Temmuz 1402 tarihinde Osmanlı Devleti ile Moğollar arasında yapıldı. Savaş Osmanlılar ve Moğollar arasında beylik problemleri nedeni ile başladı ve Osmanlı Devleti’nin yenilgisi ile sonuçlandır. Savaş Moğollar tarafından kazanıldı ve Yıldırım Beyazıt Moğol imparatoru Timur'a esir düştü. 8 ay esir kalan Bayezid üzüntüden hastalanarak yaşamını yitirdi.

Ankara savaşının nedenleri

Anadolu'dan Hindistan'a kadar uzanan önemli bir devlet kuran Timur, Anadolu üzerinde hak iddia ediyordu. Anadolu'da hâkimiyet kurmayı hedefleyen Osmanlı Devleti bu durumda Moğol Devleti ile çarpışmak durumundaydı.

Timur'un yaptığı taarruzlar sonrası Celayir ve Karakoyunlu Devleti yıkılmıştı. Karakoyunlu Devleti hükümdarı Kara Yusuf ve Celayir hükümdarı Ahmet Han, Timur'dan kaçarak Osmanlı devletine sığındılar. İki hükümdarın iade edilmesini talep eden Timur'a Bayezid sert tepki vermişti. Karşılıklı restleşmeler Timur ve Bayezid’in birbirlerinin topraklarına saldırmalarına kadar vardı.

Timur, Sivas, Şam ve Halep'i istila etti. Bayezid buna karşın, Kamah ve Erzincan'ı aynı politikayla istila etti. Esir talepleri buraya varınca büyük savaş kaçınılmaz hale gelmişti.

Esirler ve karşılıklı istilalar savaş nedeni olsa da asıl sebep iki devletin Anadolu hâkimiyeti kurmak istemesiydi. Sonuç olarak tüm bu nedenlerle Ankara Savaşı çıkmış oldu.

Ankara savaşı sonuçları

Ankara Savaşı sonucunda Anadolu Türk birliği bozuldu. Boşluktan faydalanan Anadolu Türk Beylikleri yeniden bağımsız olup kendi aralarında mücadelelere başladılar.

Balkanlar'daki Türk ilerleyişi durdu, Osmanlı Devleti dağılma riski yaşadı.

Tarihe "Fetret Devri" olarak geçen padişahsızlık dönemi yaşandı. Yıldırım Bayezid'ın çocukları arasında taht kavgaları yaşandı. Çelebi Mehmet (1. Mehmet), Fetret Devri'ni sona erdirerek padişah oldu.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri