26 Ağustos 1071'de Malazgirt Meyden Savaşını kazanarak Anadolu'ya kalıcı olarak giren Türkler kısa süre içinde İznik'e kadar ilerleyip Anadolu'nun büyük bir bölümünü fethettiler.
Artan Türk baskısı üzerine Bizans İmparatorunu etkisi ile papa tarafından başlatılan Haçlı seferlerinden sonra Türkler Anadolu'da bazı yerleri Bizans'a geri vermişti.
2. Kılıçaslan tekrar Anadolu'da birliği sağlamak için seferler yaparken Bizans İmparatoru 1. Manuel Türkleri Anadolu'dan atmak için harekete geçti.
Miryokefalon Şavaşını kaybedince artık Türkleri Anadolu'dan çıkarma hayalleri suya düştü. Çünkü Türkler artı Anadolu'da üstünlüğü ele alıp Bizans'ı savunma pozisyonuna soktular.
Bu savaştan sonra Anadolu Türklerin yurdu manasına gelen TURKİYA kelimesini Anadolu için kullanmaya başladılar.
Bu kelimenin manası artık Anadolu Türklerin vatanı olmuştur manasına geliyordu. Malazgirt'te başlayan Anadolu hayatı Anadolu Selçuklu, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti ile devam etmektedir. Artık Anadolu'nun adı TÜRKİYE olmuştur.
XI. yüzyıla kadar dönemin Latin ve Arap kaynaklarında Anadolu’ya “Romania” (Romalıların ülkesi) deniyordu.
Ancak XI. yüzyıldan itibaren Türklerin Anadolu’yu yurt edinmeye başlamaları, daha sonra Türkiye Selçukluları Dönemi’nde önce Haçlıların büyük bir bozguna uğratılması, son olarak da 1176 Miryokefalon Savaşı sonrasında Anadolu’ya Türklerin yurdu anlamına gelen “Turchia veya Turkiya” denilmeye başlandı.
Anadolu’ya Türklerin yurdu Turkiya denmesinde, Türklerin Anadolu’ya kesin olarak yerleşmesi ve Türkleri Anadolu’dan atmanın imkansız hale gelmesi etkili olmuştur.