Anadolu coğrafyasında geçmişten günümüzde birçok mutasavvıf yaşamıştır. Tasavvuf ehli olarak alimlerin yaşadığı Anadolu coğrafyasında birçok medeniyetin ve kültürün de temelleri atılmıştır. Anadolu’nun en önemli özelliklerinden biri de mutasavvıfların ortak görüş beyan ederek aynı kültür değerlerine hizmet etmeleridir.
Anadolu’daki mutasavvıfların öğretilerinin ortak noktaları hoşgörü, merhamet, adalet, vicdan, insaf, saygı, değer, insan olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışının prensip olarak dini referanslar yoluyla da gerçekleştirilmesidir. Böylece Anadolu bir ahlak ve kültür adası olarak korunmuş ve birçok medeniyet ve kültürün yeşerdiği bir coğrafya haline gelmeyi kısa sürede başarmıştır.
Tasavvuf veya Sûfîzm ya da Sûfîlik, İslam'ın iç veya mistik yüzü olarak tarif edilir. Ayrıca Sufizmin batıda yükseltilen içeriğinin "Budizm ve Taoizm gibi içeriksiz güzel yaşama tarzı" olarak yorumlanması da vardır. Tasavvuf ve sufi kelimelerinin hangi kökten geldiği hakkında ihtilâf vardır.
Anadolu'daki mutasavvıf öğretileri ;
- İnsanların birbirlerine karşı hoşgörülü, saygılı olmaları.
- Birbirlerinin canına kastetmemeleri merhametli olmaları.
- İnsanların kötülükten arınıp Allah yoluna girmesi. Yani dini yaşam tarzı olarak görmüşlerdir.
En çok tanınan örnekleri : Mevlana, Yunus Emre, Ahmet Yesevi (Ata Yesevi)