Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi yayımlandı. MEB Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerini açıkladı. Anadolu İmam Hatip Okullarında okuyan öğrenciler ve görev yapan öğretmenler, haftalık ders çizelgelerini merak ediyor. İmam Hatip, haftalık ders çizelgesi ve seçmeli dersler ile ilgili merak edilenlere haberimizden ulaşabilirsiniz.
ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ
Anadolu İmam Hatip Lisesi 9. Sınıf Dersleri
- Türk Dili ve Edebiyatı (5)
- Tarih (2)
- Coğrafya (2)
- Matematik (6)
- Fizik (2)
- Kimya (2)
- Biyoloji (2)
- İngilizce (5)
- Beden Eğitimi (2)
- Beden Eğitimi ve Spor / Görsel Sanatlar / Müzik (2)
- Sağlık Bilgisi Ve Trafik Kültürü (1)
- Arapça (*) (4)
- Kur’an-ı Kerim (*) (5)
- Temel Dini Bilgiler (1)
- Rehberlik ve Yönlendirme (1)
- Toplam 40
Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf Dersleri
- Türk Dili ve Edebiyatı (5)
- Tarih (2)
- Coğrafya (2)
- Matematik (6)
- Fizik (2)
- Kimya (2)
- Biyoloji (2)
- Felsefe (2)
- İngilizce (2)
- Beden Eğitimi ve Spor / Görsel Sanatlar / Müzik (1)
- Arapça (*) (3)
- Kur’an-ı Kerim (*) (4)
- Siyer (2)
- Fıkıh (2)
- Hadis (2)
- Osmanlı Türkçesi (*) (1)
- Toplam 40
Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. Sınıf Dersleri
- Türk Dili ve Edebiyatı (5)
- Tarih (2)
- Felsefe (2)
- İngilizce (2)
- Beden Eğitimi ve Spor / Görsel Sanatlar / Müzik (1)
- Kur’an-ı Kerim (*) (4)
- Mesleki Arapça (*) (3)
- Tefsir (2)
- Akaid (1)
- Hitabet ve Mesleki Uygulama (2)
- Seçmeli Ders Saati Toplamı (16)
- Toplam 40
Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. Sınıf Dersleri
- Türk Dili ve Edebiyatı (5)
- T.c. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (2)
- İngilizce (2)
- Beden Eğitimi ve Spor / Görsel Sanatlar / Müzik (1)
- Kur’an-ı Kerim (*) (4)
- Mesleki Arapça (*) (3)
- Dinler Tarihi (*) (2)
- Kelam (1)
- İslam Kültür ve Medeniyeti (2)
- Seçmeli Ders Saati Toplamı (18)
- Toplam 40
ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR
1. Haftalık ders çizelgelerinde “Ortak Dersler”, “Meslek Dersleri” ve “Seçmeli Dersler” bölümleri yer almaktadır. Ortak Dersler, tüm ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
2. Yıl sonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak dersler; “Kur’an-ı Kerim” ve “Türk Dili ve Edebiyatı” dersleridir.
3. Anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler; “Beden Eğitimi”, “Görsel Sanatlar” ve “Müzik” derslerinden sadece birini seçerler. Görsel Sanatlar dersinde Hüsn-i Hat, Ebru, Tezhip; Müzik dersinde Dinî Musiki programları uygulanabilir. Öğrenciler bu derslerden, alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilirler.
4. Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin 11. sınıf seçmeli dersler bölümünde Hadis Metinleri dersi (1) (2) şeklinde yer almaktadır. Öğrenciler bu dersi ya "1" ya da "2" ders saati olarak seçebileceklerdir.
5. Seçmeli dersler, öğrencinin ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumları ve
hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenir.
6. Ders saatlerinin ilgili derslere ait öğretim programlarında öngörülen ders saatlerinden az veya fazla olması hâlinde bu derslerin mevcut öğretim programlarının amaç, kazanım ve açıklamaları dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca planlama yapılarak mevcut öğretim programları uygulanır.
7. Haftalık ders çizelgesinde yer alan ancak öğretim programı geliştirilmeyen seçmeli derslerin programı Kurul Kararına bağlandıktan sonra uygulanır.
8. Kur’an-ı Kerim dersinin hedeflenen amaçlara ulaşması için mevcudu 25’i geçen sınıflar iki gruba ayrılabilir ve gruplardaki öğrenci sayısının eşit olmasına dikkat edilir. Her gruptan bir öğretmen sorumlu olur ve yıl sonuna kadar aynı grupla programı yürüterek öğretimi gerçekleştirir.
9. Anadolu imam hatip liseleri ile Fen ve Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri sadece (A) grubundaki seçmeli derslerden ders seçebilir. Sanat ve Spor Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri ise (A) ve (B) grubundaki seçmeli derslerden ders seçebilir.
10. Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 9. sınıflardan itibaren Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinde Fen Liseleri için hazırlanan öğretim programları ve ders kitapları okutulabilir.
11. (*) Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde Kur’an-ı Kerim dersi 11. sınıflarda 3 ders saati; Arapça dersi 10. sınıflarda 2 ders saati, Mesleki Arapça 11 ve 12. sınıflarda 2 ders saati, Dinler Tarihi 12. sınıflarda 1 ders saati okutulacak, Zorunlu Osmanlı Türkçesi dersi okutulmayacaktır.
12. (*) Sanat veya Spor Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde
Yabancı Dil dersi 9. Sınıflarda 2 saati; Matematik dersi 10. Sınıflarda 5 saati; Arapça dersi 9. Sınıflarda 3, 10. sınıflarda 2 ders saati; Mesleki Arapça 11 ve 12. sınıflarda 2 ders saati; Kur’an-ı Kerim dersi 11. sınıflarda 3 ders saati; Dinler Tarihi 12. sınıflarda 1 ders saati okutulacak, zorunlu Osmanlı Türkçesi dersi okutulmayacaktır.
13. Sanat Programı/Projesi Uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde “Çalgı Eğitimi” dersinde bağlama, kaval, tar, kemane, ud ve kanun çalgılarından birisi seçilir.
14. Spor Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 10. sınıftan itibaren her sınıf düzeyinde iki branş seçilir. Spor uygulamaları dersinde sınıf birleştirmesi yapılamaz. Bu derste okul ve çevre imkânlarına bağlı olarak belirlenen branşlardan (bireysel ya da takım sporları) en az bir okul takımı oluşturulur. Tüm öğrencilerin takım çalışmalarına katılımı sağlanır. Takım çalışmalarının planlaması okul zümre öğretmenler kurulunca yapılır. Takım sporları; basketbol, voleybol, futbol ve hentbol olarak belirlenir. Bireysel sporlar ise halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvandodur.
15. Hazırlık sınıfı olan Anadolu İmam Hatip Liselerinin hazırlık sınıfında, Talim ve Terbiye Kurulunun 31.07.2013 tarihli ve 112 sayılı kararı ile kabul edilen çizelge uygulanmaktadır.
16. Hazırlık sınıfı olan okullarda, hazırlık sınıfında okutulan yabancı dil; 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda da birinci yabancı dil olarak okutulacaktır.
17. (**) Arapça ve İngilizce dışında hazırlık sınıfı olan okullarda 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda “Zorunlu Seçmeli İkinci Yabancı Dil” olarak haftada 2 ders saati İngilizce dersi okutulacaktır. Yine bu okullarda Kur’an-ı Kerim dersi 9. sınıflarda 4 ders saati, 10 ve 11. sınıflarda 3 ders saati, Arapça dersi 9. sınıflarda 3 ders saati, 10. sınıflarda 2 ders saati, Mesleki Arapça dersi 11 ve 12. sınıflarda 2 ders saati, Dinler Tarihi ise 12. sınıflarda 1 ders saati okutulacaktır.
18. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında tüm Anadolu imam hatip liselerinde 12. sınıflarda seçmeli dersler arasında yer alan “Mesleki Uygulama” dersi 2 saat olarak seçilecek, bu derste “Hitabet ve Mesleki Uygulama” adlı eğitim aracı kullanılacaktır.