Ödev cevabı kısaca,
Amino asitlerin farklı yan zincirlerdeki kimyasal gruplardan kaynaklanan çeşitliliği, proteinlerin çeşitli yapılara ve işlevlere sahip olmalarını sağlar. Yan zincirlerdeki bu farklı kimyasal gruplar, amino asitlerin özelliklerini ve işlevlerini belirler. Bu nedenle, doğada 20 farklı amino asit bulunur, çünkü her biri farklı bir yan zincire sahiptir. Bu çeşitlilik, proteinlerin biyolojik çeşitliliğini ve işlevselliğini sağlar.
Aminoasitlerin formülleri aynıdır buna rağmen doğada 20 çeşit amino asit bulunmaktadır. Bunun sebebi amino asitlerin farklı radikal yani değişken gruplara sahip olmasıdır.
Amino asitlerin yapılarını incelediğimiz zaman yapısında;
- Amino grubu (NH3)
- Karboksil grubu (COOH)
- Radikal grup (R) bulunur.
Amino asitlerin farklı olmasını sağlayan radikal gruplardır. Amino grupları ile karboksil grupları birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanır. Oluşan bu yeni yapının ismi ise dipeptit bağıdır.
Bu bağların birleşimi sırasında su açığa çıkmaktadır. Birden çok amino asidin birbiri ile bağlanmasıyla oluşan yapıya ise polipeptit denir.
Aminoasitler tüm canlıların yapısına katılabilmektedir. İnsanlar için değerlendirdiğimizde 20 farklı asidin on ikisi insan vücudunda sentezlenirken, sekiz tanesi ise aldığımız besinlerle dışarıdan hazır olarak alınmaktadır.