Amfoter metal nedir

Amfoter metal nedir, amfoter metal su ve bazlarla tepkime verir mi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Amfoter metaller, oksitleri ve hidroksitleri bazik ve asidik özellikleri bir arada taşımış olan element ya da bileşiklere verilen isimdir. Amfoter maddeler hem asitler ile hem de bazlar ile tepkimeye girerler. Metallerin ve yarı metallerin büyük bir bölümü ile birlikte proteinler ve aminoasitler amfoterik nitelikler gösterirler.

Amfoter metaler nelerdir

Amfoter özellik taşıyan pek çok element bulunur. Amfoter nitelik taşıyan elementler şu şekilde sıralanabilir: Cr, Zn, Sn, Pb, Be ve Al'dir. Buna ek olarak bu elementlerin mevcut oksitleri de amfoter bir özellik taşır.

Amfoter metallerin özellikleri

Bir elementin oksit ya da hidroksitinin amfoterlik düzeyi, elektronegatiflik şiddeti ve dolayısı ile periyodik cetvel üzerindeki mevcut olan yeri ile alakalıdır. Elektronegatifliği en düşük düzeyde olan IIA ve IA gruplarının element oksitleri ve hidroksitleri güçlü bazik nitelik gösterir.

Ca(OH)2 kalsiyum hidroksit, NaOH sodyum hidroksit, MgO magnezyum oksit, K2O potasyum oksit ve benzeri bileşikler örnek verilebilir. Periyodik cetvelin orta bölümünde yer alan elementlerin ortalama düzeye bir elektronegatifliğe sahip olmaları durumu bu elementlerin; hidroksit, oksit, hatta birkaçının sülfitlerinin amfoter bir özellik göstermelerindendir.

Amfoter metalleri asit ve su ile etkileşimi

Amfoter metaller, tepkimeye girdikleri maddelere göre farklı şekillerde tepkiler ortaya çıkarırlar. Bu kapsamda asit ve su örnek verilebilir. Amfoter metaller asitler ile birlikte tepkimeye girdiklerinde tuz ve H2 gazını ortaya çıkarılar. Bunun dışında, amfoter metaller su ile tepkimeye giremez.

Amfoter metallerin bazlar ile tepkimeye girmesi sonucunda ortaya çıkardığı özellikler

Amfoter yapıya sahip bir metal, asidin eklenmesi durumunda baz gibi davranır. Aynı zamanda, amfoter metaller, bazın eklenmesi durumunda ise asit gibi davranır. Bu durumlara bakıldığında birbirlerinin tersi konumundadırlar. Amfoter metaller, kendilerine eklenmekte olan maddelerin çeşidine göre farklı şekillerde davranırlar.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri