Allah iletişim nasıl kurulur?
Namaz ve dua ile, Kuran okumak ile Allah ile iletişime geçilir.
Dua ettiğimizde "Ya Rabbi" derken, Allah (c.c.) buyur ey kulum der. Hiç bir duayı geri çevirmez. Bu ne güzel bir iletişimdir.
Namaz da öyle. Namaz Allaha doğru manevi bir yükseliştir, onun için namaz müminin miracıdır denir. Namazda secde anında Allah bize en yakın olduğu andır. Bu iletişimin en ileri seviyesidir.
Kuran okumak da onun konuşmak gibidir ve en sevaplı hayır faziletli amellerdendir.
İbadet, Allah'a saygı ile boyun eğmek ve emirlerine itaat etmek demektir.Saygı ve itaatin en yüksek derecesi ibadettir. İbadet yalnız Allah'a yapılır.
İnsanlar kendisine yapılan en ufak iyiliğe bile teşekkür eder. Atalarımız “bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” demiştir. Oysa Allah'ın bizim üzerimizdeki nimetleri sonsuzdur. Yüce Rabbimiz “Allah'ın nimetini sayacak olsanız bitiremezsiniz” (Nahl suresi, 18. ayet) buyurmuştur. Allah'a şükretmenin en güzel yolu ibadet etmektir.
Peygamberimiz gelmiş ve gelecek tüm günahları bağışlandığı halde geceleri ayakları şişinceye kadar ibadet ederdi. Sebebi sorulduğunda “Rabb'ime şükredici bir kul olmayayım mı?” cevabını vermişti (Buhari, Teheccüd, 6). Zaten yaratılışımızın ve dünyaya gelişimizin asıl gayesi Allah'ı tanımak ve ona ibadet etmektir. Allah'ımız şöyle der: “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” (Zariyat suresi, 56. ayet). İbadetler bedenle yapılan ibadetler (namaz gibi), mal ile yapılan ibadetler (zekat gibi), hem mal hem beden ile yapılan ibadetler (hac gibi) 3 çeşittir. Bizi yaratan, nimetleriyle yaşatan, her şeyimizi borçlu olduğumuz Allah'a şükran borcumuzu ibadet ederek ödemeye çalışırız.
Tüm ibadetlerin ferd ve toplum açısından hem dünyada hem ahirette pek çok faydası vardır. İbadet insanı Allah'a yaklaştıran en güzel vasıtadır. Onunla iletişim kurmanın bir yoludur. İbadetle geçirilen zamanlar en güzel zamanlardır. İbadetler sayesinde Allah bizi daha çok sever; katındaki değerimizi yükseltir. Allah'ın rızasını kazanmak için samimi niyetlerle yapılan ibadetler bizi rahatlatır, huzura sevk eder. Gönlümüz mutluluk ve Allah sevgisiyle dolar. İbadetler kul ve Allah arasında yüksek bir bağ meydana getirir. İbadetler sayesinde insanın imanı kuvvetlenir; işleyen demir misali parlar. Allah katında eşsiz makamlara ulaşır. İbadet etmeyenler ise bu güzelliklerden mahrum kalır. Yüce Allah şöyle der: “Ey Muhammed de ki; İbadetiniz olmasa Rabb'im size ne diye değer versin” (Furkan suresi, 77. ayet).