ALES Sınavı Hakkında

ALES Sınavı Hakkında
ALES Sınavı, yüksek lisans için girilen bir sınav türüdür. Aynı zamanda doktora yapmak isteyenlerde bu sınava girebilirler.

ALES Sınavı, İlkbahar ve Sonbahar’da olmak üzere yılda iki kere Pazar günleri yapılır. ALES Sınavı, ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

                Lisansüstü eğitim, yurtdışına lisansüstü eğitim için çıkacak olan adayları seçmede, okutma, araştırma görevlisi gibi atamalarda, adayların bu sınavdan aldıkları puanlara bakılır. Sınav sonuçları açıklandığı zaman, adaylara aldıkları puanlar sınav sonuç belgesi ile bildirilecektir. Adayların istemesi durumunda istedikleri kurumlara bu belgeler gönderilecektir.

                ALES Sınavının anlamını bilmeyen bir öğrenciye bu sınav oldukça önemsiz gelebilir. Bir öğrenci yurtiçinde herhangi bir üniversitede yüksek lisans yapmak istiyorsa mutlaka ALES Sınavına girmek zorundadır. Çünkü yurtiçinde eğitim – öğretim veren üniversiteler yüksek lisans için öğrenci alacakları zaman ALES Sınavının sonuçlarına bakmaktadırlar. Tabi ki de üniversiteler sadece ALES Sınavına göre öğrencileri değerlendirmemektedirler. Üniversiteler yüksek lisans için öğrenci alacakları zaman göz önüne aldıkları birçok kriter vardır. Ama bunlardan en önemli paya sahip olanı ALES Sınavıdır. YÖK’ün açıklamasında; “ALES puanı %50 den az alınamaz” denilmektedir. Bu da ALES Sınavının önemini tüm öğrencilere göstermektedir. Yurtdışında yüksek lisans görecek öğrencilerinde muhakkak ALES Sınavına girmeleri gerekmektedir.

                ALES Sınavına girip de yüksek not alan her öğrenci yüksek lisans programına kabul edilecek diye bir şey yoktur. Bazı üniversiteler kendilerinin belirledikleri kriterleri de göz önüne almaktadırlar. ALES Sınavından çok yüksek not alsanız bile üniversitenin diğer kriterlerini karşılayamadığınız için yüksek lisans programına kabul edilemeyebilirsiniz. Bu yüzden istediğiniz bir üniversitede yüksek lisans programına katılabilmek için o üniversitenin kriterlerini dikkatli bir şekilde öğrenmeniz ve istedikleri kriterleri yerine getirmeniz gerekecektir. Aksi taktirde ALES Sınavında dereceye bile girseniz bu üniversitelerdeki yüksek lisans programlarına katılamayabilirsiniz.

                ALES Sınavına, lisans eğitimini almış ve bitirmiş olanlar, lisans eğitiminde mezun durumunda olanlar ve yurtdışında lisans eğitimi alıp mezun olmuş ve denklik belgesine sahip olan öğrenciler girebilmektedir. Bu sınava girip başarılı olan adayların sınav sonuçları 3 yıl geçerli olacaktır.

ALES Sınavı Başvuru İşlemleri

EgitimSistem.Com - Özel Haber

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ALES-DGS Haberleri