“…Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır…” Âl-i İmrân suresi, 97. ayet.
“Haccı ve umreyi Allah için tam yapın…” Bakara suresi, 196. ayet.
“O hâlde Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes.” Kevser suresi, 2. ayet.
“Sadakaları açıkça verirseniz o, ne iyi olur; yok eğer onları gizler de fakirlere öyle verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın bir kısmının da bağışlanmasına sebep olur. Bilin ki Allah, her ne yaparsanız hepsinden haberdardır.” Bakara suresi, 271. ayet.
Yukarıdaki ayetlerde hangi ibadetlerden söz edilmektedir? Bu ibadetler hakkında neler biliyorsunuz? Birer cümleyle aşağıya yazınız.
Bu ayetlerde hac, namaz, kurban ve sadaka ibadetleri anlatılmıştır. Hac, İslam’ın şartlarından biri olup Kabe’yi ve civarındaki ibadet için işaret buyurulan özel yerleri belirtilen vakit içinde usulüne uygun olarak ziyaret edip, yapılması gerekli menasiki yerine getirerek eda edilen farz ibadettir.
Kurban, Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.
Allah rızası için fakirlere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şey`e sadaka denir. Sadaka farz, nâfile bütün yardımlara şâmil olduğu için, zekâta da sadaka denilmektedir. Fakat sadaka deyince, ilk akla gelen nâfile sadakalardır.