“Kim İslam’dan başka bir din ararsa (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o, ahirette
hüsrana uğrayanlardan olacaktır.” Âl-i İmrân suresi, 85. ayet.
Yukarıdaki ayet-i kerimede anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.
Allah katında geçerli olan tek din İslam’dır, biz insanlar İslam dışında başka bir din aramamalıyız, İslam yolundan ayrılmamalıyız. İslam dışında bir din arayanlar ise ahirette hüsrana uğrayacaklardır.
İslâm’dan başka din arama çabası içine girmenin hüsranla sonuçlanacak beyhude bir gayret olduğu belirtilmektedir. 83. âyette kullanılan “begā” fiili normal sınırın üstüne çıkan bir isteği, bu âyette kullanılan “ibtegā” fiili ise arayış çabası içine girmeyi ifade ettiğinden (bk. Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “bğy” md.), burada âyetin baş kısmına “kim İslâm’dan başka bir din arama çabası içine girerse” şeklinde mâna verilmiştir.
Râzî iman ve islâmın kapsamı konusunda bu âyetten çıkan anlamla Hucurât sûresinin 14. âyetinden anlaşılan mâna arasındaki farklılığa işaret eder ve bunların uzlaştırılması için birini dinî terim diğerini sözlük anlamına göre yorumlamayı önerir. M. Reşîd Rızâ bu yaklaşımı eleştirir ve onun bu konudaki açıklamalarını kapalı ve birbiri ile uyumsuz bulur (krş. Râzî, VIII, 126; Reşîd Rızâ, III, 358-361; bu konuda ayrıca bk. Hucurât 49/14, 17).
Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 624