Âl-i İmrân suresi, 138. ayet Kur’an’ın hangi özelliklerinden söz etmektedir

Âl-i İmrân suresi, 138. ayet Kur’an’ın hangi özelliklerinden söz etmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“Bu (Kur’an) bütün insanlığa bir açıklamadır. Takva sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüttür.” Âl-i İmrân suresi, 138. ayet. Yukarıdaki ayet, Kur’an’ın hangi özelliklerinden söz etmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Yukarıdaki ayet, Kur’an’ın evrensel olması, bir uyarıcı olması özelliklerinden söz etmektedir.

“Bu” anlamına gelen işaret zamiriyle Kur’an’ın kastedildiği yorumu esas alınarak meâlinde “bu Kur’an” denmiştir. Buna göre âyet, Kur’an’ın bütün insanlar için hak ile bâtılı, yanlışla doğruyu birbirinden ayırt eden, açıklayan ve doğru yola ileten bir kitap, özellikle takvâ sahipleri için bir ibret ve öğüt olduğunu ifade eder. Diğer bir yoruma göre ise burada, Allah’ın sünnetinin geçmiş milletlere de aynen uygulandığını haber veren bir önceki âyete işaret edilmekte yani 137. âyetteki ifadenin insanlara bir açıklama, takvâ sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüt olduğu belirtilmektedir. İbn Âşûr’a göre bu durumda âyet, zaferle güzel sonucun, yenilgi ile kötü sonucun ayrı ayrı şeyler olduğunu bilmeyenler için bir açıklama ve sebep-sonuç ilişkisini kurabilmeleri için yol gösterici bir kılavuzdur. Çünkü zaferin gerçek sebebi iyilik ve iyi haldir. Bu âyet aynı zamanda insanların fesattan sakınmaları ve “Bizden daha güçlü kim var?” (Fussılet 41/15) diyerek gücüne aldanan Âd kavmi gibi aldanmamaları için bir öğüttür (IV, 98).

Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 677

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri