Metallar; soy metaller, yarı soy metaller, aktif metaller ve amfoter metaller olmak üzere dörde ayrılır. Yarı soy metaller; civa, gümüş ve bakır olarak bilinmektedir. Yarı soy metallerin günlük hayatta da sıklıkla kullanıldığı söylenebilir. Cu, Hg ve Ag metalleri, oksijensiz asitlerle tepkime vermemeleri, sebebiyle kullanımı çok sık tercih edilen metaller arasında yer almaktadır.
Soy metaller nemli havada aşınma ve yükseltgenmeye karşı dirençli metallerdir. Yeryüzünde ender bulunmaları soy metalleri maddi olarak değerli kılmaktadır. Rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum, platin ve altının soy metal özelliği gösterdiği bilinmektedir.
Hidrojenin elektron verme değerinden daha büyük değerlere sahip olan metallere, aktif metaller denir.
Metaller periyodik tabloda oldukça fazla bir şekilde yer alırlar. Yarı soy metalleri periyodik tablo üzerinde incelemek isterseniz eğer gruplara göre inceleme yapabilirsiniz. Yarı soy metaller periyodik tablonun 1B ve 2B gruplarında yer almaktadır.
Elektron verme eğilimi hidrojeninkinden büyük olan metaller aktif metal olarak adlandırılır. Aktif metallerin dışındaki yani elektron verme eğilimi hidrojeninkinden düşük olan metallerden bakır, gümüş ve cıva yarı soy metal, altın ve platin soy metal olarak adlandırılır.