Akaid; akd kökünden türetilmiş olan akîde kelimesinin çoğulu olan kelimedir. Akîde, sözlük anlamı olarak “gönülden bağlanılan, açılamayacak şekilde düğüm atmışçasına sağlam inanılan şey” anlamına gelmektedir. Dinî esaslarında akîde, “inanılması zorunlu olan kural”, çoğulu olan akaid kelimesi ise “İslâm dininde inanılması farz olan konular, iman esasları, dinin temel kural ve hükümleri” anlamlarına gelmektedir.
Yüce Allah (c.c), insanı akıllı, zeki, sorumluluk sahibi ve irade sahibi bir varlık olarak yaratmıştır. Aklın akaiddeki rolü büyüktür. Akıl insanı diğer tüm canlılardan ayıran ve farklı kılan bir nimettir. Aklın akaiddeki yeri doğru kullanmak ve iradeyi sağlamaktır .
Akıl insanlar için bahşedilmiş olan en büyük nimettir. İnsanları diğer canlılardan üstün kılar. Allah bizleri diğer canlılardan bu şekilde ayırmıştır.
Akıl sahibi olan insanın düşünüp, irdeleyerek bir şeylere bağlanması, yorumlaması ve kendini geliştirmesi mümkün olacaktır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz ki din olmalıdır. Akaid konusu doğrultusunda insana bahşedilen akıl ve düşünme yetisi sayesinde insan Allah'ın varlığı, birliği, kitaplar, peygamberler, ahiret gibi hakkında kesin hükümler bulunan konular hakkında düşünüp, bunları benimseyerek kendi hayat yolunu izleyecektir.