Aklı kesmek deyiminin anlamı:
Bir şeyin olabileceğine, yapılabileceğine inanmak.
Aklı kesmek deyiminin hikâyesi:
Dünyaca ünlü hekim İbni Sina matematik, felsefe, astronomi, fizik, kimya alanlarında da zamanının önde gelen isimlerinden biriymiş. Denilene göre bu deyimin hikâyesi de onun başından geçen bir olaya dayanıyormuş. Küçük bir çocukken, babası İbni Sina’nın çok zeki olduğunu fark edip onu matematik ağırlıklı eğitim veren bir okula göndermiş. İbni Sina’nın matematiği iyiymiş iyi olmasına da geometride zorlanıyormuş. Derslerde çok sıkıntı çekmeye başlamış. En sonunda dayanamamış okuldan kaçmış. Babasının korkusundan eve de dönememiş. Yol üzerinde denk geldiği bir kervana katılıp bilmediği yerlere doğru yola çıkmış.
Kervandakiler, su getirme işini ona vermişler. Kervan bir gün bir kuyunun yanında mola vermiş. îbni Sina su almak için kovasını kuyuya daldırmış. O sırada kuyunun kenarının epey aşınmış olduğunu görmüş. Sanki biri elinde taşla kuyunun kenarını yontmuş. İbni Sina kuyunun kenarının niçin aşındığını merak etmiş ama çok da üzerinde durmamış. Kovası su dolunca yavaş yavaş çekmeye başlamış. O sırada kovanın da ağırlığıyla ipin taşın kenarına sürttüğünü, taşın bu yüzden aşındığını fark etmiş. Çok şaşırmış. Üzerine biraz düşününce, “Şu incecik ip bile bu sert taşı kesiyor da benim aklım niye geometriyi kesmesin” demiş ve okuluna geri dönmüş. Sonra da işte herkesin tanıdığı İbni Sina olmuş!
İşte böyle, insanın aklına yatan, olabileceğine inandığı durumlar için kullanılır bu deyim.
Çoktan düşünürdü Konya’ya bir renk
Gelince çarşıya attırdı tüfehk
Allah Allah diye çekilde gülbenk
Aklı kesti yine geldi imana.
Âşık Şem’i 19. Yy.
Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber