Akılcı ilaç kullanımı, hastaların klinik bulgularına göre uygun süre ve dozda, kolay ulaşılabilir şekilde, en ekonomik fiyata ilaç sağlanabilmesidir. Bu yolla toplum sağlığı korunur, yanlış, gereksiz, etkisiz ve pahalı ilaç kullanımı önlenir.
Akılcı ilaç kullanımında öncelikle hastanın sağlık sorununa hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekir. Ardından tedavi ilaçlı veya ilaçsız olarak etkili ve güvenilir şekilde uygulanır.
Eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa gerekli ilaçlar saptanarak hastaya reçete yazılır. Yeterli doz ve uygulama süresi belirlenir. İlaçları hekim tavsiyesine göre kullanarak önerilen tedavi programını tam uygulamak iyileşme sürecini hızlandırır.
Akılcı ilaç kullanımında şu ilkeler göz önünde bulundurulur:
- İlaç kullanımı hekime danışmadan yarıda kesilmemeli, doz değişikliği yapılmamalıdır.
- Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan, küflenmiş, rengi bozulmuş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
- İlaçların saklanması konusunda kullanma talimatında verilen bilgilere uyulmalıdır.
- İlaçların yan etkileri, dozu, kullanılacağı zamanlar ve süre ile hangi koşullarda saklanacağı hastaya anlatılmalı ve edinilen bilgiler eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
- İlaçlar hekime veya eczacıya sorulmadan; çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözdürülerek kullanılmamalıdır.
- İlaçlar saptanırken alerji, gebelik ve emzirme dönemi, kalp ve damar hastalıkları ile böbrek ve karaciğer yetmezliği durumları hekime bildirilmelidir.
- İlaçlar çocukların ulaşamayacağı yere konulmalıdır. Prospektüsünde yazan sıcaklıkta, ışıktan ve nemden uzak olarak ambalajında saklanmalıdır.
- Hekim tavsiyesi dışında ve eczane haricinde güvensiz yerlerden alınan herhangi bir bitkisel ilaç, vitamin, gıda takviyesi vb. ürünler kullanılmamalıdır. Bunlar sağlık açısından risk oluşturur.