Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerindeki etkisini araştırarak ulaştığınız bilgileri yazınız

Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerindeki etkisini araştırarak ulaştığınız bilgileri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi

Çiçekli bitkilerin çok yaygın olduğu bölgelerde genelde arıcılık, kış aylarının ılık ve de güneşli geçtiği bölgelerde de seracılık yaygındır. Bu nedenden dolayı Akdeniz Bölgesi iklim özellikleri nedeniyle arıcılık ve seracılık yaygın olmaktadır. Yağışın yeterli olması durumu özellikle narenciye yetiştirilmesini arttırırken yazların sıcak olması pamuk üretimini arttırmaktadır.

Akdeniz ikliminin en etkili olduğu bölgelerde yazlar sıcak ve de kurak, kışlar ise ılık, yağışlı geçmektedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde de bitki örtüsü; yaz sıcağına dayanıklı olan maki adlı çalı ve ağaçlardan oluşmaktadır. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde kışların ılık geçmesi genelde seracılık faaliyetlerini de geliştirmiştir. Akdeniz ikliminin sık görüldüğü köylerde konutların yapımında taş çok daha çok kullanıma sunulmaktadır. Kışın hava ılık geçtiğinden dolayı ısınma sorun da oluşturmaz. Yazın ise genelde taş evler serin olur.

Akdeniz ikliminde yetişen ürünler

Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda meyve sebze dışında tütün gibi ürünlerse Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde gerekli sulama işlemleri de görüldüğünde verimli artışlar göstermektedir. Bunların içinden turunçgiller en sık verim gösteren ürün olarak da bu iklimde yer almaktadır.

Çiçekli bitkilerin yaygın olduğu bölgelerde arıcılık, kışların ılık ve güneşli geçtiği bölgelerde seracılık yaygındır. Bundan dolayı Akdeniz Bölgesi iklimi nedeniyle arıcılık, seracılık yaygındır. Yağışın yeterli olması özellikle narenciye yetiştirilmesini yazların sıcak olması da pamuk üretimini arttırmaktadır.

Ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz kıyılarında görülen iklim tipidir. Bu iklimin etkili olduğu yerlerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde bitki örtüsü; kısa boylu, yaz sıcağına dayanıklı “maki” adı verilen çalı ve ağaçlardan oluşur.

Bir ürünün kendi mevsimi dışında yetiştirilmesine “seracılık” adı verilir. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kışların ılık geçmesi seracılık faaliyetlerini geliştirmiştir. Akdeniz ikliminin görüldüğü köylerde konut yapımında taş daha çok kullanılır. Kışın hava ılık geçtiği için ısınma sorun oluşturmaz. Yazın ise taş evler daha serin olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (39)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri