Bölgede Akdeniz iklimi görülür. Tarım, sanayi, ticaret ve turizm bölge ekonomisinde önemli yer tutar. Ekonomi daha çok tarıma dayalıdır. Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır. Tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölgedir. İklim şartlarının uygunluğu nedeniyle yılda iki-üç defa ürün alınabilmektedir. Sanayi bitkilerinden pamuk, bölgenin ana gelir kaynaklarından birisidir.
Kış sıcaklıkları yüksek olduğu için don olaylarına pek rastlanmaz. Bu nedenle Seracılık çok gelişmiştir.
Meyvecilikte turunçgiller ilk sırada alır. Ülkemizin turunçgil üretiminin büyük bir kısmı bu bölgemizde gerçekleştirilir. Muz ise sadece bu bölgede yetiştirilir. Akdeniz bölgesinde hayvancılık fazla gelişmemiştir. Toroslar çevresinde en çok kıl keçisi yetiştirilir.
Bölgede sanayi daha çok Adana çevresinde gelişmiştir. Dokuma, madeni eşya, tütün, gıda, kimya, suni gübre, plastik, tarım araçları, çimento, cam ve tuğla fabrikaları Adana ve çevresinde bulunur.
Mersin önemli bir liman kentidir. Bu ilimizde Ataş Petrol Rafinerisi bulunur. Bölgede deniz turizmi gelişmiştir. Özellikle Antalya ve çevresi için turizm önemli bir gelir kaynağıdır.
Krom: Adana, Fethiye, Acıpayam yöresinde çıkarılır.
Boksit: Konya (Seydişehir), Antalya (Akseki) çıkarıldığı alanlardır. Türkiye boksit üretiminde ilk sırada gelir.
Kükürt: Isparta Keçiborlu’da yatakları vardır. Üretim durmuş durumdadır.
Demir: Adana – Maraş arasında çıkarılır.