Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Töremen, yeni dönemde üniversite sınavlarına tekrar hazırlanacak adayların karamsar olmaması gerektiğini belirtirken, ailelere de öğrencilere baskı yapılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Yeniden sınava hazırlanacak adaylar ile aileler arasında sevgi ekseninde kuvvetli bir etkileşim olması gerektiğine değinen Prof. Dr. Fatih Töremen, ailelerin çocuğa kaygılı olduklarını hissettirmemesi gerektiğini söyledi. "Çocuğa kesinlikle ders çalış denilmemelidir" diyen Fatih Töremen, "Öğrencinin dışarıdan uyarılmalar ile dersin başına oturması çocuğu ancak bir yere kadar götürür. Önemli olan içsel motivasyondur. Bu arada negatif motivasyondan da uzak durmalıyız. Yoksa öğrenciyi olumsuz etkileyebilir. Öte yandan çocuğumuzdan beklentilerimizde gerçekçi olmalıyız. Sınava hazırlanan bir adaya aile ayrıca imkanları doğrultusunda çocuklarına ders çalışma ortamı hazırlamalı ve psikolojik anlamda destek vererek onları motive etmeli." dedi.
Ailelerin özellikle sınav dönemlerinde ve sonrasında çocuklarına koşulsuz destek vermesi gerektiğini belirten Töremen, "Aileler başarı koşulu olmaksızın çocuklarına destek olacaklarını hissettirebilmeli, onları koşulsuz bir şekilde kabul edebilmelidir. Bu bağlamda stresli bir yılın sonunda aile çocuğuyla beraber ortam değişikliği için kısa süreliğine tatile çıkmalıdır." diye konuştu. Tatil döneminde ailelerin çocuklarını psikolojik olarak rahatlatmak için gayret göstermesi gerektiği üzerinde duran Töremen, "Aileler tatil süresince çocuğun yanında sık sık sınav mevzusunu açmamalıdır. Aile, çocuğa sınavın ölüm kalım meselesi gibi algılamadığını hissettirmeli ve çocuklarının gelecekleri ile ilgili umutsuzluğa kapılmasını, psikolojik sorunlar yaşamasını engellemelidir." ifadelerine yer verdi.
YANLIŞ TERCİH YAPAN ADAYLARA DESTEK OLUNMALI
Yanlış tercih kurbanı pek çok adayın olduğunun altını çizen Töremen, ailelerin sorun odaklı yaklaşım yerine, çözüm odaklı yaklaşım benimsemesi gerektiğini kaydetti. Töremen, şu uyarılarda bulundu: "Bu süreç içerisinde, bireye hayatının alt üst olduğunu düşünmek yerine, hayatın bir süreç olduğunu ve bu süreç içerisinde karşısına belki de daha iyi fırsat ve imkanların çıkabileceğini söylemeliyiz. Ayrıca hiç bir şey için geç olmadığı mesajı öğrenciye verilmelidir."