Ahmet Kutsi TECER (d. 4 Eylül 1901, Kudüs- ö. 23 Temmuz 1967, İstanbul)
Kudüs’te doğan sanatçı, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi. Bir süre edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi üyeliği ve milletvekilliği görevlerinde bulundu.
İlk şiirlerini Dergâh dergisinde yayımlayan sanatçı, halk şiiri geleneğiyle modern şiirler yazdı. Hece ölçüsünün 8’li, 11’li kalıplarını kullanmanın yanı sıra yeni kalıplar da kullandı. Şiirlerini sade ve anlaşılır bir Türkçe ile yazdı ve imgeden, söz oyunlarından sakındı. Şiirlerinde ağırlıklı olarak yurt sevgisini işleyen sanatçı; aşk, doğa, ölüm gibi temalara da yer verdi. Anadolu halk motifleri de Tecer’in şiirlerinde yerini aldı. Sivas’ta çalıştığı yıllarda “Halk Şairlerini Koruma Derneği”ni kuran sanatçı, Aşık Veysel Şatıroğlu’nu edebiyatımıza tanıttı. Ahmet Kutsi Tecer’in folklor ve halk edebiyatı çalışmalarıyla da edebiyatımıza büyük katkıları oldu.
Sanatçının Koçyiğit Köroğlu, Köşebaşı, Bir Pazar Günü, Satılık Ev adlı oyunları vardır. Şiirleri, ölümünden sonra Bütün Şiirleri adı altında kitaplaştırılmıştır.
Ahmet Kutsi TECER’in eserleri:
Şiir:
- Şiirler (1932)
- Tüm Şiirleri (ölümünden sonra, 1980)
Oyun:
- Yazılan Bozulmadan (1947)
- Köşebaşı (1948)
- Köroğlu (1949)
- Beş Mevsim (1957)
- Bir Pazar Günü (1959)
- Satılık Ev (1961 ‘de oynandı , kitaplaşmadı)
İnceleme:
- Sivas Halk Şairleri Bayramı (1932)
- Köylü Temsilleri (Köy seyirlik oyunları derlemesi, 1940)
- Türk Folklorunda Sosyal Mesele (1969)