Ahlak ile terbiye arasında nasıl bir ilişki vardır

Ahlak ile terbiye arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Terbiye günümüz diliyle eğitim, ıslah etmek, gözetmek, korumak demek olup, çocuğu büyütmek, geliştirmek demektir. İnsanın beden, zihin ve ahlak bakımdan geliştirilip olgunlaştırılmasına terbiye denir. Bu üçü dengeli bir şekilde terbiye edilmelidir.

Ahlak, doğuştan ya da sonradan kazanılan tutum ve davranışlar olarak bilinmektedir. Ahlaklı bir birey olmak iyi ve doğru olan şeyler için mücadele etmek anlamına gelmektedir. Terbiye görgü demektir. Görgülü olmak insanların hayatını kolaylaştıran değerler arasında yer almaktadır.

Ahlak ve terbiye arasında bir ilişki bulunmaktadır. Terbiyeli olan insanlar güzel ahlak sahibi olurlar. Görgülü olmak, güzel tutum ve davranışlara sahip olmak demektir. Bu bakımdan terbiye, ahlakın temelini oluşturmaktadır. Terbiyeli olmak, iyi bir eğitim ve kültür sahibi olmak anlamına gelir. Ahlaklı olmak ve güzel ahlak sahibi olmak toplumda saygı bir birey olmayı sağlar.

Terbiye ile ahlak, birbirini tamamlayan iki kavramdır. Güzel ahlaklı biri için “terbiyeli”, terbiyeli biri için de “ahlakı güzel” denilmesinin sebebi budur. Terbiye; hoşgörü, sevgi, şefkat ve merhametle verilebilir. Bunu da en güzel şekilde anneler ve babalar yapabilir. Bu yüzden aile, çocuğun ilk ve temel eğitimini aldığı yerdir. Eğitim ve terbiye ailede başlar, okulla devam eder.

Ahlak ve terbiye arasında yakın bir ilişki vardır. Bir insanın güzel ahlak sahibi olduğunu belirtmek için bazen “ne kadar terbiyeli” insan gibi ifadeler kullanılır. Bu konuda ahlak düşünürleri arasında görüş farklılığı vardır:
Birinci Görüş: Ahlak doğuştan vardır. Bazı ahlak düşünürlerine göre, ahlak bir insanda doğuştan vardır ve ahlak değişmez. Onlara göre ahlak kişinin doğuştan elde ettiği, sonradan kazanılmayan bir kuvvettir. Bundan dolayı da eğitim veya terbiye yoluyla ahlaki anlamda bir gelişme veya değişme olamaz.
İkinci Görüş: Ahlak eğitimle değişebilir. Bu görüşe göre, terbiye ile insanın ahlakı değişebilir. Ahlakın eğitim ile değişmesinin imkânsız olduğu düşünüldüğü takdirde Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarının, peygamberler gönderilmesinin ve ahiret hayatının bir anlamı kalmaz. Kur’an- ı Kerim ve hadislerde ahlakın terbiye yoluyla değişebileceğine işaret edilmiştir. İnsan, ailesinin ve toplumun etkisiyle iyiye veya kötüye yönelebilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri