Adaletin önemi
Adalet, bir şeyin yerli yerin olması anlamına gelir. Zulme karşı koymak, mazlumdan yana olmak, hakkın haklıya verilmesi, barış ve huzurun sağlanması için adaletin tesis edilmesi gerekir. Birey ve toplum hayatında adalet olmazsa olmaz değerlerden biridir.
Adaletin sağlanması adına bireyler mahkemelere başvurur. Kimsenin kendi adaletini sağlama gibi bir hakkı ya da sorumluluğu yoktur. Bu nedenle adaletin devlet güvencesindedir. hukukun üstünlüğüne dayanan bir adalet anlayışıyla hakkın haklıya verilmesi bağımsız mahkemeler tarafından gerçekleşir.
Cemiyet hayatında ise insanların paylaşmayı bilmesi, yardımlaşması, haksızlıklara karşı koyarak, mazlumlardan yana tavır alması adaletin en önemli tavırlarından biridir. Bu nedenle adalet herkes için gereklidir. Bireylerin adil olması güzel ahlakın bir parçası olarak yaşanmaktadır.
Adil olan bireyler toplumun da müreffeh bir hayat sürmesini sağlar. Adaletsizlik, kaos ve kargaşa getirir. Suç oranının artmasına neden olur. Okulda arkadaşlarına adil davranan bir birey, meslek hayatında da adil olur. En büyük adalet verdiğin sözü tutmak, zaman kavramına dikkat etmek, yalan konuşmamak ve iftira etmemektir. Bu da dürüst insanların erdemli özellikleridir.
Adil insanlar dürüst, güvenilir, merhametli, yardımsever insanlar olarak toplumda yaşarlar ve örnek olarak görülürler. Adaletin tesis etmesi insanların elindedir.