Denizli'de yer alan ve görenleri kendine hayran bırakan travertenler, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 18 yerden özel doğal güzellikten birisi olma özelliğini taşıyor. "Beyaz Cennet" ismi ile de bilinen bu doğa harikasının yaklaşık 1000 yıldır kaplıca hizmeti verdiği biliniyor.
Travertenlerin oluşumu, termal sulardan kaynaklanıyor. Bölgede 33-100 derece sıcaklık aralığında yaklaşık olarak 17 adet sıcak su kaynağı bulunuyor. Termal su, kaynağından çıktıktan sonra travertenlerin bulunduğu bölgeye kadar gelir. Kaynak suyu travertenlerin katlarında çökelmeye neden olur. Suyun içinde yer alan bol miktardaki kalsiyum hidrokarbonat kaynaktan çıktıktan sonra oksijen ile temas ederek çözülmeye başlar. Teması sırasında karbonmonoksit ve karbondioksit buharlaşırken geriye kalan kalsiyum karbonat ise, çökelerek zaman içinde kaya formuna girer.
Pamukkale travertenleri bir çeşit kaya türüdür. Çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşmaktadır. Pamukkale'de termal su kaynaktan çıktığında traverten katlarına dökülmekte ve bu kaynak su 356 °C sıcaklığında, içinde yüksek miktarda kalsiyum hidro karbonat bulunan, suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında karbondioksit ve karbonmonoksit uçarak, kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır. Travertenlere termal su kontrollü olarak verilmektedir. Pamukkale travertenlerine fazla miktarda ve uzun süre aynı yere verilen su yosunlaşmaya sebebiyet vermektedir ve böylece kirli bir görüntü ortaya çıkmaktadır.