9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 82-88 Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 5. Ünite Değerler Sayfa 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 Cevaplarını haberimizin devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 5. Ünite Değerler Sayfa 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı

Toplumumuzda önem verilen değerlere örnekler düşünüp bunları arkadaşlarınızla paylaşınız.

Toplumumuzda önem verilen değerler ahlak, dil, din, yurtseverlik, konukseverlik, namus, ağırbaşlılık ve iç temizliktir.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı

“Mümin bir kişi insanları kötülemez, onlara lanet etmez, kötü söz söylemez ve çirkin davranış sergilemez.” (Tirmizî, Birr, 48.)
“Kim bir kardeşinin sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir.” (Buhari, Mezalim, 3.)
Yukarıdaki hadisleri, dinî ve aklaki değerlerin insan hayatındaki önemi açısından yorumlayınız.

Bu hadisler hiçbir zaman kardeşimize kötü davranmamız ve en zor durumlarda kardeşimizin yanında olmamız gerektiğini vurguluyor.

Başkalarıyla ilişkilerinizde hangi değerlere önem veriyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Karakterine, konuşma biçimine, saygısına, edebine dikkat ederim.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

Dinimizin ilkelerine aykırı olan örf ve âdetler toplumda kabul görüp yaygınlaşabilir mi? Niçin? Tartışınız.

Yaygınlaşabilir, çünkü bir kişi dinine aykırı gelirse başka insanlarda yanlış yola sapıp cehenneme giderler.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı

“Müslüman’ın Müslüman üzerinde altı hakkı vardır:
• Karşılaştığında selam vermek,
• Davetine katılmak,
• Aksırdığında ‘Elhamdülillah’ derse ‘Yerhamükellah.’ demek,
• Hastalanırsa ziyaretine gitmek,
• Öldüğünde cenazesine katılmak,
• Kendisi için istediğini kardeşi için de istemek.” (İbn-i Mâce, Cenâiz, 43.)
Yukarıdaki hadis, toplumda hangi değerlerin benimsenip yaygınlaşmasını sağlamıştır? Listeleyiniz.

Bu hadis toplumda yardımseverliğin ve dayanışmanın öneminden bahsediyor. Bu değer önemlidir çünkü bu değerler insanları birbirine bağlar ve daha güçlü bir toplum, millet olmamıza katkı sağlar.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı

“Dindar insan güzel ahlaklı olmalıdır.” sözüne katılıyor musunuz? Niçin? Tartışınız.

 Evet katılıyorum. Bir insan mesela namaz kılıyorsa kötü davranışlarda bulunmamalıdır.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı

Dinimizin etkisiyle benimsenip yaygınlaşan üç tane değer belirleyiniz. Bunları arkadaşlarınızla paylaşınız.

Toplum, bireylerin bir araya gelmesiyle oluşur. Toplumda bireyleri birbirine bağlayan temel değerlerden biri, örf ve âdetlerdir, örf; yasalarca belirlenmemiş olan, halkın kendiliğinden uyduğu davranış biçimleri ve kuradandır. Anne ve babaya saygılı olmak, komşularla iyi geçinmek, misafirlere ikramda bulunmak, akrabaları ziyaret etmek, düğün yapmak, yakınları ölen birine taziyede bulunmak toplumumuzda yaygın olan örflerdendir. Âdet ise toplumda eskiden beri uygulanagelen, toplum tarafından benimsenen davranış biçimleridir, örneğin dinî ve millî bayramlarımızın kutlanış biçimi, misafirlikte uyulması gereken kurallar, düğünlerin yapılış şekli başlıca âdetlerimizdendir. Milletimize ait örf ve âdetlerin oluşmasında İslam dininin önemli bir etkisi vardır, örneğin kandil gecelerinin kutlanması, yeni doğan çocuğa isim verilirken sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunması, muharrem ayının 10. gününde aşure pişirip dağıtılması, kabir ziyareti yapılması, sünnet törenlerinde mevlit okutulması toplumumuzda yaygın olan örf ve âdetlerdendir.

Değerlerinizden oluşan bir liste yapınız. Bu değerlerin ahlaki, kültürel, dinî değerlerinizden hangisi içerisinde yer aldığını belirleyiniz. Hiçbir kategoriye girmeyen değerleriniz var mı? Günlük hayatınızda, listelediğiniz değerlerinizin ne kadarına uyduğunuzu kontrol ediniz.

(aşağıda dini değerlerimiz yazılmıştır, kendinize uyanları listeleyebilirsiniz.)

Ahlakın önem verdiği, bütün toplum bireylerinin uymasını istediği pek çok değer vardır. Doğruluk, güvenirlik, adalet, büyüklere saygı, iyilik, hoşgörü, temizlik, şefkat ve merhamet bunlardan bazılarıdır. Kişilerin çeşitli olaylar karşısında gösterdiği tepkiler, ortaya koyduğu davranışlar onların ahlak anlayışını yansıtır. Ahlak; insan davranışlarını iyi kötü, doğru, yanlış, faydalı zararlı gibi kategorilere ayırarak değerlendirir. Toplumda törelere dayalı davranış kuralları geliştirip yaygınlaştırmayı amaç edinir.

Ahlak; büyüklere saygıyı, adaletli olmayı, dürüst davranmayı, doğru söylemeyi öngörür, bu gibi ahlaki değerler, dinin dönem verdiği ilkelerdir. Örneğin kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de adaletle ilgili olarak şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan; kendiniz, ana babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun… Hislerinize uyup adaletten sapmayın…” Buna göre adaletli olmak dinin açık bir emridir. Bu emre aykırı davranmak dinî açıdan günah, ahlaki açıdan ise kötüdür.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı

“Hiç kimse, kendi elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir. Allah’ın peygamberi Davut Aleyhisselam da kendi elinin emeğiyle kazandığını yerdi.” (Buharî, Büyû, 15.)
Yukarıdaki hadisten hangi mesajları çıkarabiliriz?

Helal rızk peşinden koşmamızı, helal lokma yememizi, emek yaparak kazanılan ekmek daha güzel olduğu vurgulanıyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri