Metne Hazırlık
1. Çevremizi yeterince gözlemliyor muyuz? Buradan hareketle bakmakla görmek arasındaki farkı açıklayınız.
Cevap: “Bakmakla görmek arasındaki fark nedir?” diye sormuşlar Mevlana’ya. “Senin baktığına herkes bakıyor; ama ya görebildiğini herkes görebiliyor mu? Aralarındaki tek fark, sensin.” diye cevap vermiş. Üzerinde az düşünülen; fakat çok da önemli olan konulardan biridir; bakmak ve görmek arasındaki fark. Bizim baktığımız yönde göremediklerimizi bir ressamın resmetmesi, her gün baktığımız ve derinliğini göremediğimiz bir yerin, bir insanın, bir bitkinin… farklı görünüşlerini yakalayan bir fotoğrafçının onları fotoğraflaması, bir çocuğun tüm usanmışlıklarını, sevinçlerini çizgilerine aktarması, bakmakla görmek arasındaki farka açık örneklerdendir.
2. İçinde bulunduğunuz ruh hâli, doğaya bakış açınızı değiştirir mi? Neden?
Cevap: İnsanın binbir hali vardır; neşeli, kızgın, sakin, tedirgin, sıkıntılı, enerjik, çalışkan, tembel, meraklı, endişeli, dalgın, uyuşuk, isyankar, itaatkar, takıntılı, yalancı gibi. Ben güneş açıkken çok keyifli oluyorum ama çok yağmurlu bir havada içimi bir kasvet doldurmaktadır.
3. Hikâye yazarken anlatılan olayların zamanını durdurmak mümkün müdür? Açıklayınız.
Cevap: Bence mümkündür. Çünkü yazar özgürdür istediği şekilde istediği gibi öyküyü kurgulayabilir. Bu bakımdan zamanı durdurabilir.