9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 212-214 Cevapları

9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 212-214 Cevapları
9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 212, 214 Metne Hazırlık, Metni Anlama ve Çözümleme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metne Hazırlık

1. Sizce günümüzde özel mektupların daha az yazılmasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap
: Günümüzde özel mektupların daha az yazılmasının en büyük sebebi elektronik ortamın sosyal medyanın gelişmesidir. Bu gelişmeler sayesinde insanlar cep telefonlarından, bilgisayarlarından daha hızlı bir şekilde mesajlarını karşıdakine iletebilmektedir.

2. Gönderici ile alıcı arasındaki yakınlık derecesi mektubun üslubunu sizce nasıl etkiler? Tartışınız.
Cevap
: Bence yazılanların daha samimi olup olmamasını etkilemektedir. Çünkü eğer tanıdık ise onunla yazışırken daha senli benli bir dil kullanırız.

3. Karşılıklı konuşmalarda söylemeye zorlandığımız şeyleri kâğıda dökerek anlatmak bize ne gibi bir kolaylık sağlar? Tartışınız.
Cevap
: Bazen insan bir şeyi söylemeye çalışırken zorlanır. Utanır belki de. Ama yazdığı zaman daha rahat daha açık bir ifade yöntemine gidebilir. Çünkü birinin gözlerine bakarak bir şey söylemek yerine yazarak duyguları ifade etme daha kolaydır.

4. Bir yazara mektup gönderecek olsaydınız mektup yazma planına uyma zorunluluğunu daha mı çok hissederdiniz? Açıklayınız.
Cevap
: Evet, çünkü o zaman mektubu daha kurallara uygun yazmak isterdim. Çünkü o zaman karşımdakine saygımdan ve aramızdaki mesafeden ötürü daha ağır, daha saygılı bir ifade yoluna gitmeyi tercih ederdim.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Pınar Kür’ün yazdığı mektupta, yazara ait dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar senli benli bir dili tercih etmiştir. Ama kimi yerlerde yine de bazı düzeltmeleri kendi kendine yapmaktadır. Çünkü bence yanlış bir şey yazmamaya özen göstermektedir.

2. Bu mektubun giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini saptayınız.
Mektubun giriş kısmı: “Sevgili Attilâ, Genellikle böyle densizlik yapmam ama, bu kez ille de içimden geldiği gibi yazmağa karar verdim.”
Gelişme kısmı ise: ” Dolanıp duruyorum orta yerde. Görüyorsunuz yazı yazmak sırada bile değil. İlk romanı üç yılda bitirmem mucize aslında. İkincisini bunca kısa sürede okunacak duruma getirmem ise dinsel kitaplara bile sığamayacak bir olay -ne türlü bir koşuşma içinde- yaşadığımı bilmiyorsunuz ki… Ama bu gidişle aklımı oynatacağım ve yazamacağım artık. Oturup ilham da beklemiyorum üstelik. Makine başına şöyle bir rahat oturabilsem kâğıda dökebileceğim neler var…”
Sonuç kısmı ise: Neden bilmiyorum, belki yazdıklarınızı çok sevdiğimden, belki Nazım dışında şiirlerini baştan sona okuyabildiğim, arada bir iki dizesini -en olmadık zamanlarda- irticalen! Söyleyebildiğim tek şair olduğunuzdan… Her neyse işte, bana yardımcı olacağınıza inanıyorum -sanıyorum? Biliyorum!-.” kısmıdır.

3. Okuduğunuz mektupta kullanılan anlatım biçimlerini ve bunların işlevlerini belirleyiniz.
Cevap
: Okuduğum mektupta öyküleme, betimleme ve açıklama anlatım biçiminden faydalanılmıştır. Bunun yanında tanımlama, örneklendirme gibi anlatım teknikleri kullanılmıştır.

4. Okuduğunuz mektubun türünü belirleyiniz.
Cevap
: Okuduğumuz mektup edebi mektup türüne örnektir. Çünkü bir yazardan bir şaire yazılan edebi duygu aktarımlarının olduğu bir mektuptur.

5. Metnin, yazıldığı dönemin gerçekliğiyle ilişkisini belirleyiniz.
Cevap
: Metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtmaktadır. Çünkü yazar şaire kendi gerçekliğini, gerçekten hissettiği duygularını aktarmıştır.

6. Okuduğunuz metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap
: Okuduğumuz metnin amacı bir yazarın sevdiği bir şaire duygu ve düşüncelerini aktarmasıdır. Hedef kitlesi ise şairin kendisidir. Ancak yayımlandıktan sonra bütün okurlar olmuştur.

7. Okuduğunuz mektupta yazar, mektubun kimseyle paylaşılmasını istemediğini özellikle belirtmiştir. Attilâ İlhan’ın sonradan bu mektubu yayımlamasını “Mektup yazanın mı, yoksa gönderenin midir?” düşüncesinden yola çıkarak değerlendiriniz.
Cevap
: Bence mektup gönderilen kişinin olmaktadır. O da istediği gibi bu mektupları yayımlama hakkına sahiptir.

8. Okuduğunuz metinde yazarın duygu veya düşüncelerini anlatırken kullandığı anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını bularak bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
Cevap
: Yazar genel olarak açıklama anlatım biçiminden yararlanmıştır. Çünkü yazar içinde bulunduğu durumu geleceğe yönelik hayallerini şairle paylaşmak istemektedir.

9. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.
Cevap
: Okuduğum metin ilgimi çekti. Çünkü yazarların şairlerin birbirleri ile nasıl iletişim kurduklarını duygularını birbirleriyle nasıl paylaştıklarını bana göstermiş oldu. Bu da çok hoşuma gitti.

10. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri bularak yazarın konuya yaklaşımını yorumlayınız.

Açık ileti: Pınar Kür’ün şair Attila İlhan’a yazdığı mektup

Örtük ileti: Bir yazarın bir şaire yazmış olduğu duygu ve düşüncelerini paylaştığı edebi bir mektup örneği

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri