Metne Hazırlık
1. İnsan kendi yaşam öyküsünü yazarken objektif davranabilir mi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Hayır davranamaz, çünkü ne olursa olsun kendisiyle ilgili önemli gördüğü şeyleri aktarırken belki de istemeden olsa olumsuz kısımlarını hatıralarını yazmamazlık edecektir. Bu bakımdan bence bir başkasının yazması daha doğru gibi geliyor.
2. Sizce başka birinin hayatını anlatmak mı yoksa kendi hayatınızı anlatmak mı daha zordur? Açıklayınız.
Cevap: Bence kendi yaşam öyküsünü anlatmak zordur. Çünkü insanın tarafsız bir şekilde kendisini anlatması okurun da bu bilgilere inanması daha zordur.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Yazar, çocukluğunu neden mutsuz olarak nitelemektedir? Nedenleriyle belirtiniz.
Cevap: Çünkü yaşlılar yüzünden sahte davranmaya, etrafa saçma öpücükler vermeye zorlanma, acayip söz kırıntıları yumurtlamaya çalışmasından dolayı mutsuzmuş.
2. Yazar, dadısını nasıl betimlemektedir? Açıklayınız.
Cevap: Dadısı sütninesi imiş. Sakızlı mı, Rodoslu mu unutmuş. Örgülü, simsiyah saçları yüzünü çerçeveleyerek arkadan yuvarlanıp topuzlaşıyorlarmış. Hotoza benzer siyah takkesi de varmış. Uzun ve bol etekleri üstünde, beyaz önlüğü ve yakası hep tertemiz, kolalı, kusursuzmuş. Biraz iri, güzel bir kadınmış.
3. “Doğuştan üç dilde birden düşünebilmenin, konuşabilmenin, sözcük bulabilmenin keyfini sürüyordum.” sözüyle yazar ne anlatmak istemektedir? Açıklayınız.
Cevap: Çünkü doğduğu zamandan beri evinde Fransızca Türkçe ve İngilizce konuşuluyormuş. Bu da yazarın dillere nasıl daha küçükten başlayarak hakim olduğunu gösterir bizlere.
4. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini tespit ediniz.
Cevap: Metnin ana düşüncesi yazarın çocukluk anılarından hareketle ressam olmasına doğru gittiği yolun nasıl şekillendiğini okura anlatmasıdır. Yan düşüncelere baktığımızda çocukluğundaki mutsuzluğunun sebebini açıkladığı kısımlar ile sonradan yabancı dilini geliştirdiği kısımları sayabiliriz.
5. Metindeki yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Yazarın özellikle ilk kısımda çocukluğundaki dönemde mutsuz olmasının nedeni olan olayları anlattığı kısımda kullandığı
6. Otobiyografik romanlarda ya da otobiyografi türünde yazılmış metinlerde fotoğraflardan yararlanılmasının sizce esere katkısı ne olabilir? Düşüncelerinizi paylaşınız.
Cevap: Fotoğraflardan yararlanma okurun tanıtılan kişinin hem fiziksel hem de zaman içinde geçirdiği değişimleri daha iyi anlamasını sağlar. Bu bakımdan bence metnin inandırıcılığını arttırır.
7. Otobiyografi türünde yazılmış diğer önemli eserleri ve bu eserlerin yazarlarını belirtiniz.
Bir Bilim Adamının Romanı – Oğuz Atay
Halide Edip – İpek Çalışlar
Yaşamak Ne Güzel Şey Be Kardeşim – Nazım Hikmet
Turgut Uyar’ın Çocuklarıyız – Derviş Aydın Akkoç
Melek Kobra – Gökhan Akçura
Şakir Paşa Ailesi – Şirin Devrim
Aşağıdaki tabloyu uygun şekilde doldurunuz.
Benzerlikler
- Çocukluk: İki metinde de sade ve akıcı bir dil kullanılmıştır. İki metinde de okura bilgi verme amaçlanmıştır.
- Orhan Veli: İki metinde de sade ve akıcı bir dil kullanılmıştır. İki metinde de okura bilgi verme amaçlanmıştır.
Farklılıklar (Dil ve Anlatım yönünden)
- Çocukluk: Birinci metinde daha öznel bir dil kullanılmış. Otobiyografi türündedir.
- Orhan Veli: Birinci metne göre daha nesnel bir anlatım vardır. Daha çok biyografi türünün özelliklerini göstermektedir.