9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Genleşme Cevapları

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Isı ve Sıcaklık Sayfa 251 Genleşme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Genleşme Cevapları

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Isı ve Sıcaklık Sayfa 251 Genleşme Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 251 Cevabı

Köprülerde meydana gelen genleşme sorunu nasıl çözülür?

Köprüler, iki yakayı bir araya getiren ve vadileri, viyadükleri birbirine bağlayan yapılar olarak bilinmektedir. Betonarme, çelik, demir olarak üretilmekte ve tabyalar halinde montajı sağlanmaktadır. Isı ve sıcaklık, basınç ve nem köprülerin inşa edilmesinde fiziksel olaylar olarak göz önünde bulundurulmaktadır.

Köprülerde ısı ve sıcaklık farkları nedeniyle köprünün imal edildiği maddenin cinsine göre genleşme meydana gelebilir. Genleşmenin meydana gelmemesi için belli sıcaklık eşik değerlerinin ölçülmesi ve maddelerin ona göre yapılması gerekir. Maddenin cinsine göre değişen bu özellik fiziksel olarak araştırıldığında köprülerin daha dayanıklı ve sıcaklık testlerinin yüksek olduğu maddelerden yapılması söz konusu olabilir.

 

Neden kavanozların metal kapakları ısıtılınca daha kolay açılır?

Öncelikli olarak şu bilinmelidir ki ,

Genleşme : Sıcaklığı arttırılan bir cismin uzunluk veya hacminin değişmesi olayıdır. Dışarıdan ısı alan maddenin taneciklerinin kinetik enerjisi, dolayısıyla taneciklerin titreşim hızı artar. Tanecikler birbirinden uzaklaşmaya başlar.

Yukarıda ki bilgi göz önüne alındığında , 

Kavanozların metal kapakları ısıtıldığında taneciklerinin kinetik enerjisi yani taneciklerin titreşim hızı artar ve tanecikler birbirinden uzaklaşmaya başlar. Yani kapak genleşir. Bundan dolayı da daha kolay açılır.

 

Donan su boruları neden çatlar?

Çok basit olarak anlatmak gerekirse su borularının içinden su geçer. Borunun içinden geçen su donduğu zaman donan suyun yani buzun hacminde belli bir miktar artış olur. Bu artışın sonucu olarak su borularında çatlaklar meydana gelir. Çünkü su boruları hacim olarak kendinden daha hacimli bir maddeyi içinden geçiremez. Toparlamak gerekirse, su buza dönüştüğü zaman hacim artışı olur ve bu da borularda çatlamalara neden olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Fizik Haberleri