NELER KAZANDIK ?
1. Güvenlik uyarı işaretlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi nedir? Açıklayınız.
İş yerlerinde güvenlik açısından riskli olan ve yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, oksitleyici (oksidan) özellikteki zararlı kimyasallar suyla veya birbirleriyle reaksiyona girebileceğinden iş kazalarına neden olabilir. Dünyada iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölüm nedenleri incelendiğinde mesleki kanserler, kalp damar hastalıklarının ilk sıralarda yer aldığı görülür. İş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilerek, çalışma koşulları buna göre düzenlendiğinde meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenebileceği bir gerçektir. İş yerlerinde, sağlık ve güvenliğimiz için temel uyarı işaretlerinin anlamı ve kimyasal maddelere karşı alınması gereken tedbirler bilinmeli ve buna uygun davranılmalıdır. Bu amaçla ülkemizde de iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılması yasayla zorunlu hâle getirilmiştir.
2. Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.
Günlük yaşamımızda bir çok kimyasal maddeyi kullanmaktayız ve bunların çoğu temizlik ile ilgilidir. Temizlik maddelerinin çoğu içerdiği gliserin sebebiyle bazik yapıdadır. Ve gezegenimize verdikleri zarar miktarı oldukça düşüktür.
Fakat deodorant yapılı sıkışmış gazsal içerikler ise başta vücudumuzun yağ oranına , daha sonra ise ozon tabakasına zarar vermektedir.
3. Doğal kimyasallara örnekler veriniz.
Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.
Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkanlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır.
4. Zeytinyağı-su gibi heterojen sıvı karışımlarını bileşenlerine ayırmak için kullanılan laboratuvar malzemesinin adı nedir?
Gövdesi geniş, alt kısmı ince boru şeklinde, musluğu bulunan cam kaptır. Zeytinyağı-su, eter-su gibi heterojen (birbiri ile karışmayan) sıvıların ayrılmasında ayırma hunisi kullanılır.
5. Aşağıda verilen ifadeleri okuyarak doğru ise “Dˮ, yanlış ise “Yˮ harfini işaretleyiniz. Yanlış olarak işaretlediğiniz ifadelerin karşısına doğrusunu yazınız. İfadeler Karar Doğrusu
(D) İnsan sağlığı ve çevre güvenliği için mümkün olduğunca doğal kimyasallar kullanılmalıdır.
(Y) Kimyasal maddeleri kullanırken üzerindeki uyarı işaretlerine dikkat edilmesine gerek yoktur.
(D) Kimya laboratuvarında deneye başlamadan önce yapılacak deney ile ilgili teorik bilgiler ve kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
(D)Sıcaklık ölçümlerinde barometre kullanılır.
6. Aşağıda verilen güvenlik uyarı işaretlerini anlamları ile eşleştiriniz.
Güvenlik uyarı işareti Anlamı
I. ( ) a) Toksik madde
II. ( ) b) Yakıcı madde
III. ( ) c) Çevreye zararlı madde
7. Aşağıdaki güvenlik uyarı işareti ile ilgili;
I. Yanlış kullanımdan dolayı patlamaya sebep olacak kimyasal maddeleri gösterir.
II. Ateş, kıvılcım ve ısıdan uzak tutulması gerekir.
III. Gerekli tedbirler alındığı sürece koruyucu giysi giyilmesine gerek yoktur.
hangisi ya da hangileri yanlıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III