Özel okullar rekora koşuyor. 4 yıl önce sayıları 6 bin 710 olan özel okul sayısı geçen yıl 11 bin 694 oldu. Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı ise 1 milyon 400 bini geçti. Bu yıl ise öğrenci sayısının 1.5 milyonu bulması bekleniyor.
ÖZEL OKULLAR: 8 YILDA ÖĞRENCİ SAYISI 613 BİNDEN 1.5 MİLYONA ÇIKTI
2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve 2018 yılında da kaldırılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile birlikte özel okula giden öğrenci sayısı da arttı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu sayının teşvik nedeniyle artığını açıklamış olsa da bu artışın altında yatan nedenlerden biri de belirsizliklere sahip liseye geçiş sistemleri. Çünkü TEOG da yerine gelen Liseye Geçiş Sistemi (LGS) de istemedikleri okul türlerine gitmek istemeyen yani açıkta kalan öğrencileri açık liseye kaydediyor. Ergenlik çağındaki çocuklarını örgün eğitimden çıkarmak istemeyen aileler için seçenek ise ya istemedikleri okul türü ya da özel okullar oluyor.
Liseye geçiş sistemlerindeki değişiklikler, belirsizlikler, istemedikleri okul türü zorunluluğu ve sonunda da açık lise seçeneği ise aileleri özel okullara yönlendiriyor. İstatistiklerde de bunu gösteriyor ve özel okul temsilcileri de bu gerçeği dile getiriyor.
NEDEN ÖZEL OKULA GİDİYORLAR?
Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (ÖZ-KUR-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çevik, Türkiye'de anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel okul sayısının 11 bini aştığını belirtiyor. Çevik, geçen yıl özel okullara giden öğrenci sayısının 1.4 milyona yaklaştığını bu yıl yeni kayıtlarla birlikte sayının 1.5 milyonu bulmasını beklediklerini söylüyor.
İSTEMEDİKLERİ OKULA YERLEŞEN ÖZELE GEÇİYOR
Çevik, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) açıklanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında istediği sonucu alamayan ve bu yıl lise birinci sınıfa gidecek öğrencilerin kayıtlarının sürdüğünü hatırlattı.