8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 1. Ünite Mevsimler ve İklim Sayfa 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 İklim ve Hava Hareketleri Etkinlik Soruları ve Cevapları
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı
Göller hangi mevsimde donar? Göllerin donduğu mevsimde hangi hava olayları ile karşılaşırsınız.?
Cevabı: Donma nedir; Sıvı haldeki bir maddenin soğuyarak katı hale geçmesine donma denir. Bir saf maddenin erimeye başladığı sıcaklıkla, donmaya başladığı sıcaklık aynıdır.Örneğin; su 0 Co ta donar, buz ise aynı sıcaklıkta erir. Maddeler hangi sıcaklıkta eriyorsa, sıvı hali de aynı sıcaklıkta donar. Donma süresince sıcaklık sabit kalır. Maddelerin erime ve donma sıcaklıklarının bilinmesi, onların kullanılmasını kolaylaştırır.
Göller kış mevsiminde donar. Çünkü, kış mevsimi en doğuk mevsimdir. Kış mevsiminde kar yağışı, donma, sis, yağmur gibi hava olayları meydana gelir.
Hava sıcaklıkları düşer, çiğ, kırağı, kar, don, dolu olayları görülür, doğanın insanlara olan etkisinden dolayı insanlar artık soğuk hava koşullarına karşı kışlık kıyafetlerini giyerler. kuşlar mevsimlik göç yapar, Ayılar kış uykusuna yatar, çoğu hayvan yerini terk eder, çiçekler kurur,ağaçlar yaprak döker ve doğa gelinliğini giyer
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı
İklim Nedir?
Karadeniz’de yoğun yağış ve sık ormanlar, Akdeniz’de ılıman bir hava ve küçük çalılıklar görülür. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde görülen bu farklılıkların iklimden kaynaklandığını biliyor musunuz?
Cevabı: İklim kültürel farklılıklarda önemli bir etkendir.İklimi ve bitki örtüsü kültürel farklılığın oluşmasında etkin nedenler arasında sayılabilir. Karadeniz Bölgesi’nde bol ormanlık yapısı ve yağmurlu olmasından dolayı köy evleri ağaçtan yapılır. Evlerde çatı bulunur. Bölgenin iklimi ve bitki örtüsü insanların yaşamına, barınma ve beslenmesine etki eder. Yöreler arasında farklı ev tipi ve yemek çeşitleri görülür.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı
Dünya genelinde küresel iklim değişiklikleri yaşanmaktadır. Acaba küresel iklim değişikliklerinin nedenleri nelerdir?
Cevabı: İklim değişikliğinin en büyük nedeni, atmosferdeki ısı artışıdır. Dünya üzerinde kabul edilmiş olan iklim değişikliğinin çok belirgin nedenleri vardır. Doğal dengenin bozulmasına neden olan insanlar, yaşanan bu iklim değişikliğinin temel sebebidir. Isı değişiminin yaşanmasında, insanların çeşitli üretimler yapması ve doğayı düşünmeden hareket etmesi gösterilebilir. Beşeri nedenler atmosferdeki sera gazı ve partiküllerde meydana gelecek artış, ozon tabakasındaki incelme, çevrenin tahribi ile küresel boyutta bir iklim değişikliği yaşatmaktadır. Küresel iklim değişikliği nedenleri arasında pek çok neden vardır; ancak bu nedenlerin temelinde beşeri faktörler yatmaktadır. Beşeri faktörler ise insan kaynaklı olduğunun göstergesidir. Nedenlerin dikkate alınarak, en aza indirgenmesi bu durumun önlenmesi açısından önemli olacaktır.
Küresel iklim değişikliklerinin nedenlerini ve olası sonuçlarını çeşitli kaynaklardan araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevabı: İklim değişikliğinin en büyük nedeni, atmosferdeki ısı artışıdır. Dünya üzerinde kabul edilmiş olan iklim değişikliğinin çok belirgin nedenleri vardır. Doğal dengenin bozulmasına neden olan insanlar, yaşanan bu iklim değişikliğinin temel sebebidir. Isı değişiminin yaşanmasında, insanların çeşitli üretimler yapması ve doğayı düşünmeden hareket etmesi gösterilebilir. Beşeri nedenler atmosferdeki sera gazı ve partiküllerde meydana gelecek artış, ozon tabakasındaki incelme, çevrenin tahribi ile küresel boyutta bir iklim değişikliği yaşatmaktadır. İnsanın ozon tabakasındaki incelmeye sebep olması ise yaşamında kullanmış olduğu çok çeşitli gereksinimlerinden kaynaklanmaktadır. İnsanlar bu tahribi önlemek için doğaya zarar vermeyecek şekilde ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. İklim değişikliğinin beşeri nedenler ile yaşanması, insanlığın kendi sonunu getirmesi anlamına gelmektedir.
Küresel iklim değişikliği nedenleri arasında pek çok neden vardır; ancak bu nedenlerin temelinde beşeri faktörler yatmaktadır. Beşeri faktörler ise insan kaynaklı olduğunun göstergesidir. Nedenlerin dikkate alınarak, en aza indirgenmesi bu durumun önlenmesi açısından önemli olacaktır.
İklim değişikliğinin sonuçları düşünülürse, doğanın ve canlıların uzun süreli olarak zarar görmüş olması olarak düşünülebilir. Bu zarar yaşamsal faaliyetlerin kalitesinin düşmesi, havanın kirlenmesi ile teneffüs edilen hava yoluyla hastalıkların oluşması gibi sonuçlardır.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı
Aşağıda sekiz adet bilgisayar verilmiştir. Bu bilgisayarların açılması için iki şifre belirlenmiştir. Şifrelerden biri “iklim” diğeri ise “hava olayları”dır. Bilgisayarların üzerinde yazan bilgileri dikkate alarak hangi şifrenin hangi bilgisayarı açabileceğini belirleyiniz. Buna göre uygun bilgisayar ile şifreyi oklar yardımıyla eşleştiriniz.
Cevabı: İklim- Hava Olayları
- Geniş bir bölgede, uzun yıllar devam eden, atmosfer olaylarının ortalamasıdır.(İklim)
- Belirtilirken güneşli, rüzgârlı, yağmurlu gibi ifadeler kullanılır.(Hava Olayları)
- Bu konuda incelemeler yapan bilim dalı klimatolojidir.(İklim)
- Bu konuda incelemeler yapan bilim dalı meteorolojidir.(Hava Olayları)
- Günlük değişken atmosfer olaylarını inceler.(Hava Olayları)
- Dar bir alanda, kısa süre içerisinde görülen atmosfer olaylarıdır.(Hava Olayları)
- Uzun süreli atmosfer olaylarının ortalamasını inceler.(İklim)
- Değişkenlik azdır.(İklim)