Kendimizi Değerlendirelim 3-2
1) Sıvıların kabın tabanına yaptığı basınç, sıvının cinsine ve basıncı ölçecek noktanın sıvı yüzeyine olan dik uzaklığına bağlı olup kabın kesit alanına bağlı değildir.
a) 1 ve 2 numaralı kaplar ile oluşturulacak olan bir deneyde; bağımlı değişken, bağımsız değişken ve kontrol edilen değişkenin neler olacağını aşağıda verilen noktalı yerlere yazınız.
Cevap: Bağımlı değişken: Sıvı miktarı Bağımsız değişken: Kesit alanı Kontrol edilen değişken: Sıvı basıncı ve sıvının cinsi
b) 1 ve 4 numaralı kaplar ile oluşturulacak olan bir deneyde; bağımlı değişken, bağımsız değişken ve kontrol edilen değişkenin neler olacağını aşağıda verilen noktalı yerlere yazınız.
Cevap: Bağımlı değişken: Sıvı basıncı Bağımsız değişken: Sıvının cinsi Kontrol edilen değişken: Derinlik
c) 3, 4 ve 5 numaralı kaplardaki sıvıların kabın tabanına yaptığı basınçları aşağıda verilen noktalı bölüme büyükten küçüğe doğru sıralayarak noktalı yerlere yazınız.
Cevap: 3 = 4 > 5
2) Aşağıdaki kap içerisinde bulunan sıvının, kabın zeminindeki A, B ve C noktalarına yaptığı basınçlar hakkında ne söyleyebilirsiniz? Arkadaşlarınız ile tartışınız. Tartışma sonucunda aldığınız kararları aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap: Aynı sıvı içerisinde bulunan noktaların, sıvı yüzeyine olan uzaklıkları eşit olduğu için kabın tabanına yapılan basınçlar eşittir.
3) Akvaryumun içerisinde ilerleyen bir balığın akvaryum içerisinde izlediği yol kesikli çizgiler ile gösterilmiştir. Başlangıçta balığa etki eden basınç 3P olduğuna göre; A, B ve C noktalarında balığa etki eden su basıncının değişim grafiğini aşağıdaki alana çiziniz.
4) Sıvıların ve gazların basıncı iletme özelliklerinin, günlük hayattaki önemini ve teknolojideki uygulama alanlarının neler olduğunu aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap: Berber koltukları sıvıların basıncı iletmesine, elektrik süpürgeleri de gazların basıncı iletme prensibine günlük yaşamdan örneklerdir.