8. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 170 Cevapları

8. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Sayfa 170 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Etkinlik Uyarıları
Ölçülecek ağırlıkların dinamometrenizin ölçüm aralığında olmasına ve dilbasarın taşıyabileceği ağırlığın üzerinde olmamasına dikkat ediniz.
Etkinliğin Yapılışı
Dilbasara çivi yardımı ile 4 cm aralıklarda 3 tane delik açınız.
Delikleri 1’den 3’e kadar numaralandırınız.
Destek çubuğunu üçayak üzerine sabitleyiniz.
4 İkili bağlama parçasını destek çubuğuna takarak lastik tıpayı bağlama parçasının açık tarafına yerleştiriniz.
4 Harita çivisini dilbasarın birinci deliğinden geçirerek lastik tıpaya takınız.
4 Dilbasarın aşağı ve yukarı rahatça hareket edebildiğinden emin olunuz.
4 Yukarıya doğru kuvvet uygulayacak şekilde dinamometreyi üçüncü deliğe takınız.
4 Çeşitli ağırlıkları 2. deliğe Görsel 1 ‘deki gibi takarak dinamometrede okunan değer ile takmış olduğunuz ağırlık değerlerini karşılaştırınız.
4 Aynı işlemi dinamometre ile ağırlıkların yerlerini değiştirerek Görsel 2’deki gibi tekrarlayınız.

Neler Gözlemlediniz?
✓ Dinamometre hangi deliğe asılı iken dinamometrede okunan değer dilbasara takılı olan ağırlıktan daha küçük bir değeri göstermiştir? Sebebini açıklayınız.

Cevap: Dinamometre; iç içe geçmiş silindir, yay ve kancadan oluşur Kuvveti ölçen alete dinamometre denir. Dinamometrenin diğer adı kuvvet ölçerdir.Birimi Newton’dur ve N harfi ile gösterilir.Dinamometre yayların esneklik özelliğinden faydalanarak yapılmıştır.Hareketli makaralar, uygulanan kuvvetin yönünü değiştirmez. Sistem dengede iken makara ağırlıkları ihmal edilirse uygulanan kuvvetin büyüklüğü yükün ağırlığından daha küçüktür. Bu yüzden hareketli makara sistemlerinde ya da hareketli makara içeren düzeneklerde kuvvet kazancı sağlanabilmektedir. Kuvvetten kazanç sağlanabilirken yoldan ise kayıp yaşanmaktadır. Ayrıca hareketli makara sayısının artması kuvvet kazancını artırabilmektedir.

✓ 1. ve 2. görseller hangi tip kaldıraçlardır? Günlük hayatta kullanılan bu tip kaldıraçlara örnekler vererek açıklayınız.

CevapYaygın Olarak Kullanılan Basit Makineler Günlük yaşamda yaygın olarak makara, palanga, kaldıraç, eğik düzlem, çıkrık, dişli çark, vida ve kasnak adı verilen basit makineler kullanarak işlerimizi daha kolay yaparız

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Fen Bilimleri Haberleri