8. Sınıf İlk Merkezi Ortak Sınav Kasım Ayında Yapılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, Merkezi ortak sınav sisteminin tüm ayrıntılarını içeren bir rapor sundu. Bu raporda, yeni sınav sisteminin incelikleri yer alıyor. Yeni uygulamada, öğrencilerin okullarında girdiği yazılılardan bir tanesi sıkı denetimli bir şekilde tüm Türkiye genelinde ortak yapılacak. Öğrenciler, sınavda o güne kadar işlenen tüm konulardan sorumlu tutulacak. Sınav 40 dakika sürecek. Merkezi sınavlarda, alışım süreci geçtikten sonra açık uçlu sorular da yer alacak. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek. Birinci dönem ortak sınav kasım ayının son haftasında, ikinci ortak sınavı ise nisan ayının son haftasında yapılacak.
Merkezi ortak sınavlar,Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ‘temel dersler” üzerinden yapılacak. Bu dersler; Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleridir. Yalnız Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler bu dersten muaf tutulacak. Bu öğrencilerin sınav değerlendirmesi 5 temel ders üzerinden olacak.
Merkezi ortak sınavlar sadece 8. sınıflar için geçerlidir. Bu sistemin SBS’den farklı yanı ortak sınavlara giremeyen öğrencilerin telafi hakkı olmasıdır. Merkezi sınav günlerinde resmi belge veya velisinin izniyle mazeretini ispatlayan öğrenciler, sınava katılmasalar dahi tekrar belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebilecekler. Fakat son hak mazeret sınavıdır bu sınava da girmeyen öğrenciler sınava girmemiş sayılırlar. Mazeret sınavları, ortak sınavda çıkan sorularla konu olarak eşdeğer fakat asla aynısı olmayacaktır. Mazeret sınavı öğrencilerin kendi okulları dışında farklı sınav salonlarında yapılacaktır. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme puanı 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının yüzde 30’u ile 8. sınıfta yapılacak merkezi ortak sınav puanın yüzde 70’inin toplamından oluşacak. 8. sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılı sınava tabii olanların 2.’si, 2 yazılı sınava tabii olanların 1.’si merkezi ortak sınav olarak kabul edilecek. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslerin yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınması suretiyle öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecek. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime geçiş puanı ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.
İLK VADEDE KİŞİYE AİT KİTAPÇIK OLMAYACAK
Sınav güvenliği açısından en az 2 farklı kitapçık türü hazırlanacak. Sınavlar iki gün sürecek. Bir günde en fazla 3 sınav yapılacak. Sınavın olduğu günler okul tatil olacak. Sınavlar, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından yapılacak.İlerleyen zamanlarda sınavın açık uçlu soruları da içermesi planlandığı için o dönemde barkod benzeri sistemlerle yazılılar değerlendirilecek. Merkezi sınavlarda kullanılmak üzere nitelikli ve zengin bir soru havuzu hazırlanıyor. Sınav yapılacak salonlara ilerleyen zamanlarda kameralar yerleştirilecek.
8. Sınıf Ortak Sınavlar Ne Zaman Hangi Derslerden Yapılacak
2013 Kasım ayı 8. sınıf ortak sınav konuları hangi derslerden çıkacak, TEOG 8. sınıf ortak sınav ne zaman yapılacak