2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları
Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de namazı emretmiştir. Ancak Kur’an-ı Kerim’de namazın kılınışı hakkında bilgi yoktur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu hususları bize bildirmiş, uygulayarak da göstermiştir. Hadis-i şeriflerde namaz ibadetinin öneminden bahsetmiş, ashabına da “Ben nasıl kılıyorsam siz de öyle kılınız.”(Buhârî, Ezan, 18.) buyurmuştur. Yine Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de orucu, zekâtı, haccı da emretmiştir. Bunların da nasıl yapılacağı, usul ve esasları hakkında ayrıntılı bilgi yoktur. Namaz ibadetinde olduğu gibi bunlarla ilgili bilgiyi de bizler, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sözlerinden, uygulamalarından yani sünnetten öğreniyoruz.
A- İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.
1) Metne uygun bir başlık yazınız.
Cevap: PEYGAMBERİN ÖNDERLİĞİ
2) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) namaz ibadeti için “Ben nasıl kılıyorsam siz de öyle kılınız’.’ (Buhârî, Ezan, 18.) buyurmasının sebebi nedir? Aşağıdaki boşluğa yazınız.
Cevap: Çünkü kendisi en doğru şekilde Kuranın uygulayıcısı ve rehberidir. Bu yüzden insanlar onu örnek almalıdır.
3) Okuduğunuz metnin ana fikri nedir? Kısaca açıklayınız.
Cevap: Peygamberin ümmete olan örnek kişiliği.
4) Yukarıdaki metin aşağıda verilenlerden hangisini ön plana çıkarmaktadır?
A) Kur’an’ın önemi
B) Sünnetin önemi
C) Namazın önemi
D) Haccın önemi
B- Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.
1) Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını insanlara anlatırken nasıl bir yol takip etmiştir? Aşağıdaki boşluğa yazınız.
Cevap: Hz. Muhammed (s.a.v.) tebliğde bulunurken çok sabırlı davranmış insanların şahsına karşı yaptıkları hakaretlere kabalıklara ve taşkınlıklara her zaman göğüs germiştir. Kimseye beddua etmemiş, güler yüzlü, bağışlayıcı olmuştur. Onun bu davranışları tebliğde etkili olmuştur. Kur’an-ı Kerim’de buna işaret edilerek “şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları affet; bağışlanmaları için dua et”(al-i İmran suresi, 159. ayet) denmiştir.
Hz. Muhammed (s.a.v.) insanların İslam’a girerek kurtuluşa ermelerini çok istemiştir. Bunun için de hayatı boyunca ulaştığı insanlara onları kırmadan incitmeden, İslam’ı tebliğ etmiş, bunda da başarılı olmuştur. O gönülleri fethederek insanların Allah’ın dinine girmelerini sağlamıştır. Bunu yaparken doğruluk, dürüstlük, adaletli olma, yumuşak huyluluk, bağışlayıcılık ve cömertlik gibi vasıfları ona yardımcı olmuştur.
2) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bize örnek oluşu ile ilgili bir olay anlatınız.
Cevap: Peygamber efendimiz Hz Fatıma hariç bütün çocuklarının ölümünü görmüş buna rağmen sabretmiştir. Ayrıca yetim doğmuş, öksüz büyümüştür. Peygamberimiz namaz kılarken müşrikler peygamberimizin üzerine deve işkembesi koymuştur. Buna rağmen İslam’a davetten çekinmemiştir.
Savaşta amcasını öldürmesine rağmen, amcasını öldüren vahşiye bir şey yapmamış, sabretmiştir.
3) Peygambere itaat ile Allah’a (c.c.) itaat arasında nasıl bir ilişki vardır? Kısaca açıklayınız.
Cevap: Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir. Zira peygamberler yalnızca Allah’ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir. İtaat etmek, ibadet etmek manasına gelmez. Bir çocuğun anne-babasına itaat etmesi, bir memurun âmirine itaat etmesi, askeriyede bir astın üstüne itaat etmesi gerekli olan bir husustur ve bunda bir sakınca da yoktur. Nitekim Kur’an’da ulü’l-emre itaat emredilmiştir.
4) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dinle ilgili açıklamalarının Müslümanlar için bağlayıcı olmasının sebebi nedir? Kısaca yazınız.
Cevap: Peygamberler akıl ve duyu organlarıyla ulaşılamayacak Allah, ruh, yaratılış, ölümden sonraki ebedi hayat gibi alanlarda insanoğluna vahye dayalı olarak bilgi vermiş ve onları aydınlatmışlardır. (Bakara 2/151)Peygamberler insanlara Allah katından bilgi getirmek yanında onlara örnek olma ve eğitme görevi ile de yükümlü olduklarından insanlar arasından seçilmişler ve insanüstü fevkaladelikler de taşımamışlardır. (İsra 17/95)
Peygamberlerde ümmete örneklik esas olmakla birlikte Allah’ın sadece onlara mahsus kıldığı bazı özellikleri (ki bunlar bizzat Allah ya da Rasûlü (sav) tarafından belirtilmiştir) ve tamamen beşeri-kişisel davranışları örneklik dışında kalmaktadır. Bunlar bağlayıcı değildir.
C- Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1) Peygamberlerin görevlerinden biri olan ”tebyin”in anlamı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Allah’tan (c.c.) aldığı vahiyleri insanlara eksiksiz bildirme
B) Allah’tan (c.c.) aldığı vahiyleri açıklama, beyan etme
C) Hüküm koyma, kanun koyma
D) İyiliği emretme, kötülükten sakındırma
2) Allah (c.c.) tarafından peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed (s.a.v.) , peygamberlik görevini yaparken aşağıdakilerden hangisini yapmamıştır?
A) Vahyi eksiksiz bir şekilde insanlara bildirmiştir.
B) Vahyi yaşayarak, uygulayarak göstermiştir.
C) Vahyin zor olan kısımlarını insanlardan gizlemiştir.
D) Vahyin anlaşılmayan kısımlarını insanlara açıklamıştır.
3) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tezkiyeye örnektir?
A) Peygamberimizin (s.a.v.) iyiliği emretmesi, kötülükten sakındırması
B) Peygamberimizin (s.a.v.) cemaatle namazı teşvik etmesi
C) Peygamberimizin (s.a.v.) hükümler koyması
D) Peygamberimizin (s.a.v.) yaşantısıyla örnek olması
4) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Peygamber Efendimizin (s.a.v.) vahyi yaşayarak anlatmasına örnektir?
A) İbadetlerin yapılışını göstererek öğretmesi
B) Acıktığında yemek yemesi, susayınca su içmesi
C) Vahyi eksiksiz bir şekilde insanlığa ulaştırması
D) Geçimini sağlamak için ticaret yapması
D- Aşağıdaki ifadelerin başına doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız.
1) (D) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) vahyi insanlara eksiksiz bir şekilde bildirmiştir.
2) (Y) Bir kötülük gördüğümüzde ilk önce dilimizle düzeltmeliyiz.
3) (D) Vahyin ilk muhatabı olan Peygamberimiz (s.a.v.) vahyi bize açıklamıştır.
4) (Y) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendisini diğer insanlardan üstün görmüştür.
E- Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz.
1) Peygamberlerin Allah’tan (c.c.) gelen vahiylerin hiçbirini gizlemeden, eksiltmeden ve herhangi bir ilavede bulunmadan bildirmesine tebliğ denir.
2) Teşri kanun koymak anlamına gelir.
3) Hz. Aişe’nin bildirdiğine göre Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ahlakının kaynağı Kur’an'dır.
4) “De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.” (Âl-i İmrân suresi 31. ayet.)