8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 95 Cevapları

8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sayfa 95 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

Tayyar Rahmiye Hanım
“… Tayyar Rahmiye 1920’de Adana’da Fransızlara karşı müfrezesiyle birlikte savaşmıştır. İki arkadaşını korumak amacıyla tereddütsüz çatışma ortamına atıldığı için kendisine tayyar (uçan) lakabı verilmiştir…”
Osmaniye işgale uğrayınca Hüseyin Ağa’nın millî kuvvetlerine katılmak için müracaat eden Rahmiye Hanım’a, Hüseyin Ağa’nın “Bacım! Bu, er işidir, sen cephe gerisinde belki daha yararlı olursun.” demesi üzerine:
Tayyar Rahmiye Hanım: “Vatanın savunmasında hepimiz eriz. Düşman, toprağımıza ayak basmış, harîm-i ismetimizi (mukaddes ocak, namus ocağı, vatan) kirletmek istiyor. Elim silah tutarken ben nasıl savaşmam.” cevabını vermiştir.

Rahmiye Hanım’ı tanıyanlar onu şöyle anlatırlar: Omzunda Alman filintası denen tüfeğini taşırdı. Genellikle atlı gezerdi. Güçlü, kuvvetli idi. Onun bu durumunu bilenler, “Taşı sıksa suyunu çıkarır.” demişlerdir. Şu sözlerini kendisini tanıyanlar unutamamıştır: “Allah bana nusret verse yalnız başıma düşmanı kırarım. Ölürsem şehit, kalırsam gaziyim…” (www.turkoloji.cu.edu.tr) (Düzenlenmiştir.)

1-Rahmiye Hanım hangi cephede kahramanlık göstermiştir? Yazınız.
Cevap
: Güney Cephesinde.

2-Rahmiye Hanım’a neden “tayyar” lakabı verilmiştir? Yazınız.
Cevap
: İki arkadaşını korumak amacıyla tereddütsüz çatışma ortamına atıldığı için kendisine tayyar (uçan) lakabı verilmiştir.

3-Millî Mücadele’de yer alan diğer kadın kahramanlar kimlerdir? Araştırınız.
Cevap: Millî Mücadele’de yer alan diğer kadın kahramanlardan bazılarının isimleri şöyledir:

Şerife Bacı (Ö. 1921) …
Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964) …
Halime Çavuş (Kocabıyık) …
Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö. …
Çete Emir Ayşe (Emire Ayşe Aliye) …
Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma) …
Gördesli Makbule (1902-24 Mart 1922, Kocayayla/Akhisar) …
Tayyar Rahmiye.

1- Urfa, Antep ve Maraş halkının yaşadıkları yöreleri işgalden kurtarmak için gösterdikleri cesaret ve kahramanlıklarını kendi cümlelerinizle açıklayınız.
Cevap
: Akdeniz’in, Güney’in sıcağında pişmek kolay değildir. Yiğitlik harmanı ile yoğrulur bura insanı. Vatanını sever. Malını mülkünü al da namusuna bayrağına bağımsızlığına dokunma. O zaman koyar canını ortaya düşmana dünyayı zindan eder. Böyle kurtuldu Maraş, Adana, Antep böyle kurtuldu Güneyimiz.

2- Doğu ve Güney cephelerinin başarıyla kapanmasının Batı Cephesi’ne ve Millî Mücadele’ye etkisi nedir? Açıklayınız.
Cevap
: Sakarya savaşından önce yapılan bu yardımları ardından en büyük yardım ise Büyük taarruz öncesi yapılmıştır. Gönderilen yardım o denli büyüktür ki neredeyse Büyük Taarruz öncesi Batı ordusunun cephanesinin çoğunluğu Doğu cephesinden gönderilmiştir diyebiliriz. Bu da Batı cephesindeki zaferlerin kazanılmasını sağlamıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri