Mustafa Kemal’in işgaller karşısındaki düşünceleri şöyledir:
“…Türk ata yurduna ve Türk’ün bağımsızlığına saldıranlar kimler olursa olsun onlara bütün ulusça silahlı olarak karşı çıkmak ve onlarla savaşmak gerekiyordu. Bu önemli kararın bütün gereklerini ilk gününde açıklamak elbette yerinde olamazdı. Uygulamayı birtakım evrelere ayırmak ve olaylardan yararlanarak ulusun duygu ve düşüncelerini hazırlamak ve adım adım ilerleyerek amaca ulaşmaya çalışmak gerekiyordu…”
(B. Sıtkı Baykal, Anadolu Kadınlan Müdafaa-i Vatan Cemiyeti, ss.671-672)
1- Yandaki metne göre, Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliklerine ulaşılabilir? Açıklayınız.
Cevap: Cesaretli, lider, zeki, sabırlı, azimli, ileri görüşlü, iyi bir asker özelliklerine ulaşılabilir.
2- Ülkenin kurtarılması konusunda Mustafa Kemal’in çözüm önerileri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal’e göre ayrı ayrı yerlerde yapılan vatan mücadelesini bir yerde toplamak gerekiyordu. Bunun için bazı uygulamalar gerekliydi. Uygulamayı birtakım evrelere ayırmak ve olaylardan yararlanarak ulusun duygu ve düşüncelerini hazırlamak ve adım adım ilerleyerek amaca ulaşmaya çalışmak gerekiyordu
… Ana hatlarıyla Kuvâ-yı Millîye’yi oluşturan gruplar şunlardır:
1- Subaylar ve bürokratlar 2- Efeler ve zeybekler 3- Çeşitli mesleklere mensup gönüllüler 4- Din adamları ve halkın ileri gelenleri 5- Köylüler… ” (Kadir Kasalak, “Kuvâ-yı Millîye’nin Askeri Açıdan Etüdü”, s.993)
Kuvâ-yı Millîye’nin çoğunluğunun sivil halktan oluşmasının sebebini açıklayınız.
Cevap: Çünkü işgal edilen bölgelerde halka büyük zulümler yapılmaktaydı. Halk da İstanbul Hükumeti kendisini yalnız bırakınca kendisini savunmak adına mücadele etmeye başladı. Bu mücadelede halkın her ferdi bütün varlığını ortaya koydu.