Bir DNA molekülünü oluşturan nükleotidler belirli bir kurala göre karşılıklı olarak dizilir. DNA’da adenin nükleotidin (A) karşısında timin nükleotid (T), guanin nükleotidin (G) karşısında ise sitozin nükleotid (C) bulunur. Bu nedenle bir DNA molekülündeki adenin nükleotid sayısı, timin nükleotid sayısına; sitozin nükleotid sayısı, guanin nükleotid sayısına eşittir. Nükleotidlerin farklı sıralarda dizilmesi sonucu farklı DNA zincirleri meydana gelir. Yanda verilen DNA modelini inceleyiniz.
ETKİNLİK
DNA MODELİ OLUŞTURALIM
Gerekli Malzemeler: 6 adet plastik pipet, makas, cetvel, 18 adet ataş, dörder adet kırmızı ve mavi raptiye, beşer adet sarı ve yeşil raptiye, bant.
Yapım Aşamaları
1. Dörder kişilik gruplar oluşturunuz.
2. Plastik pipetlerden üçer santimetre uzunluğunda 18 adet parça kesiniz (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.).
3. Yanda verilen görseldeki gibi ataşları, ataşların yarısı dışta kalacak şekilde pipet parçalarının ucuna geçiriniz.
4. Pipet parçalarının üzerine raptiyeleri takarak nükleotid modellerini oluşturunuz (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.).
5. Elde ettiğiniz 18 adet nükleotid modelinden 9 tanesiyle bir zincir oluşturunuz. Bunu yaparken bir modelin ataşını, diğer modelin pipetine geçiriniz.
6. Birinci zincirdeki kırmızı raptiyenin karşısına mavi, sarı raptiyenin karşısına yeşil raptiye gelecek şekilde ikinci bir zincir oluşturunuz.
7. İki zinciri sarmal olarak birbirine dolayınız. Pipetlerin birleşme noktalarını bantlayınız.
Sonuca Varma
1. Yaptığınız DNA modelindeki pipet, ataş ve raptiye hangi yapıları temsil etmektedir?
Pipet : Şeker fosfat gövdesi
Ataş : Baz çifti
Raptiye : DNA zincirleri
2. Yaptığınız DNA modelinde karşılıklı gelen raptiyelerin renklerine dikkat etmenizin sebebi nedir?
Cevap: DNA'nın yapısından dolayı bazlar çiftler halinde eşleşir. Bu çiftlerde Adenin karşısına Timin, Guanın karşısına ise Sitozin nükleotidi gelerek eşleşir. Bu yüzden renklere dikkat ederiz.