4. Bölüm Sonu Değerlendirme Soruları
A. Yanda bazı bileşiklerin suda çözündüğünde oluşturduğu iyonlar verilmiştir. Bu bileşiklerle ilgili soruları cevaplayınız.
1. Hangi bileşiklerin pH değeri 7’den büyüktür?
Cevap: AI(OH)3 , NaOH
2. Hangi bileşiklerin pH değeri 7’den küçüktür?
Cevap: HCI, H2S04
B Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.
1. Asitler metal kaplarda saklanmamalıdır. Çünkü
Cevap: Ph değeri 7-14 arasında yer alır. … Asitler metal kaplarda saklanır ise aşınarak kaba zarar verir. Bundan dolayı cam kaplarda saklanması daha uygundur.
2. Temizlik yaparken çamaşır suyu, asidik maddelerle karıştırılmamalıdır. Çünkü
Cevap: Genellikle ilave sürfaktanlar, köpük önleyici maddeler ve koku maddeleri ile çeşitli konsantrasyonlarda sulu bir sodyum hipoklorit (NaOCl) çözeltisi içerirler. Çamaşır suyu aşındırıcıdır ve cilde ve gözlere zarar verebilir ve yutulması halinde öldürücü olabilir. O yüzden bu tür maddeler karıştırılmamalıdır.
3. Mide ilaçları bazik maddelerdir. Çünkü
Cevap: Mide de protein ve protein kaynaklı ürünlerin sindirilebilmesi için asidik ortama ihtiyaç vardır. Ayrıca midedeki bu asidik ortam oral yol ile alınan yabancı maddelerin (bakteri, toksin, mantar, virüs vb. ) etkisiz hale getirilmesini sağlar. Asidin yok edici ve tahriş edici etkisine karşın kendi yapısını korumasınıda mide iç duvarlarında bulunan kalın mukozal tabakaya borçludur. Bu tabaka mide asidinden kendisini korumasını sağlar.
C. Aşağıdaki pH ölçeğinde günlük hayatta kullanılan bazı maddeler verilmiştir. Buna göre aşağıdaki tabloda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğuna işareti koyunuz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.
1. Süt ve limon, asidik maddelerdir. (D)
2. Çamaşır suyu, amonyaktan kuvvetli bir bazik maddedir. (D)
3. Amonyak, asidik maddedir. (Y)
4. Kezzap, bazik maddedir. (Y)
5. Limon, sütten kuvvetli bir asidik maddedir. (Y)
6. Asidik maddelerin pH değeri 7-14 arasındadır. (Y)
7. Bazik maddelerin pH değeri 0-7 arasındadır. (Y)
8. Çamaşır suyu ve kezzap, eşyalar üzerinde aşındırıcı etkisi olan maddelerdir. (D)