1. Paraşütle atlayan sporcu hangi enerjilere sahiptir? Bu sporcuya etki eden hava direnci, onun kinetik enerjisini nasıl etkiler?
Cevap: Paraşütle atlayan birisi iş yapar ve havada olduğu için potansiyel enerjisi vardır ama yere düşünce kinetik enerjiye dönüşür.
2. Hava ve su direncinin yaşamdaki etkilerine örnekler veriniz.
Cevap:Fizik kuralları hayatımızın her alanında karşımıza çıkar ve hayatımızı kolaylaştırır. Bilim ve teknik insan hayatının kolaylaşması ve sosyal hayatın gelişmesi için en doğru yoldur. Bilimin gelişmesiyle, teknik imkanların artması doğru orantılıdır.Fizik kuralları bütün evrende olduğu gibi dünya üzerinde de etkilidir. İnsan tek başına, bir çok hareket ve kuvvet tepki ve etkileriyle yaşamaktadır. Yer çekimi, sürtünme kuvveti, manyetik kuvvet, elektrik kuvveti, merkezcil kuvvet, itme ve çekme kuvvetleri insanın hareket sahasını genişleten fizik kurallarıdır.Su ve hava direnci de bu şekildedir. Su direnci, su yoğunluğunun sağladığı bir karşı kuvvettir. Suyun sürtünme kuvveti de denebilir. Hava direnci de, havanın sağladığı bir karşı kuvvet olarak, havanın sürtünme kuvvetidir.Bu kuvvetler, havada ve suda hareket etmeyi dolayısıyla canlı hayatını doğrudan etkiler. Hava direnci sayesinde uçaklar uçar, helikopterler havalanır, planörler süzülür, kuşlar uçar, paraşütle atlamak basitleşir, rüzgar oluşur, enerji dönüşümleri gerçekleşir.Su direnci sayesinde suda hareket edebiliriz. Yüzebiliriz. Su üstünde kalabiliriz. Suda balıklar yüzebilir, günlük sosyal hareketlerini gerçekleştirebilir. Gemiler yüzer, suyun üstünde kalır. Su yoğunluğu aksi halde direnç olarak yavaş hareket etmeye neden olsa da suyun önemini azaltmaz. Bu nedenlerle su ve hava direnci günlük hayatımızda oldukça etkili ve yeri olan kuvvetlerdir.