İpek ailesiyle birlikte hayvan barınağını ziyarete gitmişti. Burada annesini kaybetmiş yavru bir köpek gördü. Onu besleyip onunla oyunlar oynadı. Daha sonra babasına, “Bu sevimli köpek bahçemizde yaşasaydı ne güzel olurdu.” dedi. Babası, “Eğer bakımını üstlenebileceksen neden olmasın?” deyince İpek çok mutlu oldu.
Artık bu sevimli köpek onun yeni arkadaşıydı. Önce bahçede onun için bir kulübe yaptılar. İpek köpeğin mamasını özel bir şırıngayla veriyor, onunla oyunlar oynuyordu. Bir canlıya yardımcı olmak, İpek’i çok mutlu ediyordu. Bu sayede yavru köpek ve İpek arasında duygusal bir bağ oluşmuştu. Bir süre bu şekilde bakıldıktan sonra yavru hareketlenmeye başladı. Önceden seke seke yürüyen köpek koşup oynamaya başlamıştı. Biberonla beslenmeyi de bırakıp mamasını kendisi yiyebilir hâle gelmişti. İpek, yavru köpeğin kısa sürede ne kadar hızlı geliştiğini hayretle izliyordu. Birkaç ay önce elleriyle beslediği köpeğin hızla büyüyüp kocaman olduğuna şaşırıyordu.
• ipek, köpeğin bakımı için neler yapmıştır? Yavru köpek nasıl bir gelişim göstermiştir?
Cevap: Onu besleyip onunla oyunlar oynamış. Onun için babasıyla, bahçede bir kulübe yapmış yani onun BARINMA ihtiyacını karşılamış. Sonra da Köpekle duygusal bir bağ kurmuştur. Yani SEVGİ ihtiyacını gidrrmiştir. Biberonla beslemiş, mamasını kendisinin yemesini sağlamıştır Yani BESLENME ihtiyacını gidermiştir.
• Bir canlının bakımını üstlenmek neden önemlidir?
Cevap:Bir canlının bakımını üstlenmek demek onun ebeveyni olman demek ,yani onunla ilgili her şeyi anne titizliğiyle düşünmeli ,ona iyi gelebilecek her şeyi yapmalısın. Kendi vaktinden ayırıp bakımını yapmalısın. Yemeğini yemesi için kabını doldurmalı suyunu içirmelisin . Hasta olduğunda veterinere götürmelisin . Yani üstte de belirttiğim gibi büyük sorumluluklar gerekir .Birçok şeyi paylaşmayı öğrenmen gerek
Yaşadığınız ortama uygun bir bitki veya hayvan seçiniz. Gerekirse büyüklerinizden yardım alarak bu canlının beslenme, su, temizlik, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayarak onun bakımını üstleniniz. Bu bitki ya da hayvanın gelişim sürecini gözlemleyiniz. Gözlemlerinizi aşağıdaki gibi rapor hâline getirerek arkadaşlarınıza sununuz.
Yaptıklarım – Canlıda görülen değişim
1. Hafta :
2. Hafta :
3. Hafta :
4. Hafta :