7. Sınıf Meb Temel Dini Bilgiler 4. Ünite Sayfa 81 Cevapları

7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Meb Yayınları 4. Ünite Zekat ve Sadaka Sayfa 81 Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Meb Yayınları 4. Ünite Zekat ve Sadaka Sayfa 81 Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Meb Yayınları Sayfa 81 Cevapları

ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM

1. “Yalnız taş, duvar olmaz.” sözü ile sizce anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi defterinize yazınız.

İnsanlar bir arada yaşamak zorundadırlar. Bu zorunluluk bir dayanışmayı, yardımlaşmayı gerekli kılar. Nasıl ki tek taşla duvar yapılamazsa, insanlar da tek başlarına tüm işlerinin üstesinden gelemezler. İnsan, önemli bir işi başarmak için başkalarıyla iş birliği yapmak durumundadır.

2. Bakara suresi 177 ve 263, Tevbe suresi 71 ve Nur Suresi 37. ayetlerinin meallerini bularak defterinize yazınız.

Bakara 177 - İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir.

Bakara 263 - Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden gönül kırma gelen bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah, her bakımdan sınırsız zengindir, halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir).

Tevbe 71 - Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Nur 37 - Allah’ın, yüceltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdiği evlerde hiçbir ticaretin ve hiçbir alışverişin kendilerini, Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoymadığı birtakım adamlar, buralarda sabah akşam O’nu tesbih ederler. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip kalacağı bir günden korkarlar.

3. Ramazan ve Kurban Bayramlarında toplumsal dayanışma örnekleri hakkında çevrenizden bilgi toplayınız.
4. Ülkemizde yardımlaşmayı amaç edinmiş kurumlardan hangilerini biliyorsunuz?

1) Türk Kızılayı: 1868'de kurulan Türk Kızılayı deprem gibi doğal afet zamanlarında bölgelere yardım amaçlı yiyecek, çadır vb. gönderir, aynı zamanda kan bağışı toplanması gibi projeler yürütür. Parai kıyafet, kurban bağışları toplayarak çalışmaktadır.
 
2) Yeşilay: Teknoloji, sigara, alkol, madde bağımlılarına destek veren bu alanda çalışmalar yapan bir kurumdur. Bilgilendirme konferansları düzenler, halkı bilinçlendirmek ve bağımlılıklardan korumak birinci amacıdır.
 
3) Akut: Arama Kurtarma Derneğidir. Doğa sporları ya da uçak, araba, deniz vb kazalarında mahsur kalan kişileri kurtarmak üzerine çalışırlar. Gönüllü bireylerden oluşan Akut bünyesinde acil müdahale doktorları da bulundurmaktadır.
 
4) Türkiye Sağır Ve Dilsizler Cemiyeti : Yurtlarda kalan sağır ve dilsiz gençlere psikolojik destek vermektedir. Ayrıca bu kişilerin topluma kazandırılmaları sağlanmaktadır.
 
5) Türkiye Deprem Vakfı: Deprem zamanlarında ülke içinde ya da komşu ülkelere yardıma giden vakıf çadır, kıyafet, yiyecek götürmekte ayrıca depremden korunma konusunda konferanslar düzenlemektedir.

5. Dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke olan Türkiye’nin, milyonlarca sığınmacıya “misafirlerimiz” diyerek kucak açmasını değerlendiriniz.

6. İnsanlar, çalışıp kazandıklarını niçin başkalarıyla paylaşma ihtiyacı hissederler? Düşününüz.

İnsan toplumlarını bir arada tutan maddi ve manevi değerler bulunmaktadır. Fakat en önemlisi manevi değerlerdir. Doğrudan insanın elinde olan bazı manevi değerler insanların en çok ihtiyaç duyduğu değerlerdir.

Paylaşma ve yardımlaşma toplumda maddi ve manevi bir huzurun tesis edilmesi için gereklidir. Bu nedenle her insan paylaşmaya ve yardımlaşmaya ihtiyaç duyar.

İnsanlar paylaşmaya ve yardımlaşmaya şu nedenlerle ihtiyaç duyar:

Toplumsal olarak bir arada yaşamak için ihtiyaç duyar.
Mutluluklarını paylaşmak ve arttırmak için ihtiyaç duyar.
Dertlerini azaltmak için ihtiyaç duyar.
Zorlukların üstesinden gelmek için ihtiyaç duyar.
Sosyal bir varlık olduğu için fıtrat olarak ihtiyaç duyar.
Temel ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyar.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri