7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Meb Yayınları 3. Ünite Oruç Sayfa 63 Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Meb Yayınları 3. Ünite Oruç Sayfa 63 Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevapları
7. Sınıf Temel Dini Bilgiler Meb Yayınları Sayfa 63 Cevapları
ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM
1. Daha önce oruç tuttuysanız oruçlu geçirdiğiniz bir günle ilgili duygularınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
2. ”Mübarek üç aylar” ifadesiyle ne kastedildiğini büyüklerinizden öğrenerek defterinize not edinîz.
Üç aylar veya Mubarek üç aylar, Hicri takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmeti'nin ayıdır. Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.
3. Çevrenizde, Ramazan ayı yaklaşırken ne gibi hazırlıklar yapılır? Defterinize yazınız.
Ramazan ayına ehemmiyet vermenin kalplerin takvasından olduğunu Kuran bize talim ediyor. Bunu büyük bir makama sahip birinin bir yere teşrifinden önce o kimsenin zatına şayeste hazırlık yapılmasına benzetebiliriz. Ramazan ayı da aynı şekilde gelmeden önce hazırlık yapılması gereken bir aydır.
Ramazan ayının yaşayışımız üzerinde ayrı bir etkisi vardır. Bu ayın yaklaşması ile birlikte hazırlıklara başlanır. Ramazan boyunca yiyeceğimiz özel yemeklerin malzemelerini önceden alırız. Evlerimizde genel temizlik yapılır. Çevremizde bazı camilerin minarelerine mahya denilen “Hoş geldin ya şehrü ramazan” gibi yazılar görürüz. Radyolar, televizyonlar özel ramazan programı yaparlar.
Bu mübarek zaman dilimine girmeden önce yapılabilecek bir diğer husus da ramazan ve oruçla alakalı ayetleri okuyup üzerinde düşünmek, Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem)’in ramazan ve oruçla alakalı hadislerini herhangi bir hadis kitabından okumak ve onun ramazanı nasıl geçirdiğine dair bilgilerle zihnimizi nurlandırmak gelmektedir.
Ramazan ayı gerçekten bir ibadet ayı olarak yaşanır. Namaz ve orucun yanında aynı zamanda bir yardımlaşma ayıdır. Bu ayda yoksullar, düşkünler daha çok hatırlanır. Geleneğimizde yakınlar, komşular, yoksullar iftara çağrılır. Maddi durumu iyi olmayanlar için iftar sofraları düzenlenir.
4. Hiç teravih namazı kıldınız mı? Kıldıysanız duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Bir ramazan akşamı iftardan hemen sonra koşmuştuk camiye, önce caminin çevresinde arkadaşlarla oyunlar oynadık, eğlendik.
Ezan okunmaya başlayınca camiye yöneldik, o anda ne kadar çok insanın camiye doğru hareket ettiğini görmekteydik. Cami dolup taşmıştı bir anda.
Teravih namazı, ramazan ayında yatsı namazından sonra ve vitir namazından önce kılınan namazdır. Bu namazın kılınması sünnettir. Çünkü Peygamberimiz bu namazı kılmış, Müslümanlara da kılmalarını öğütlemiştir.
5. Kur’an-ı Kerim mealinden Bakara suresi 183. ayetin mealini bularak defterinize yazınız.
Diyanet İşleri: Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.