HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Ehl-i beyt ve sıla-i rahim kavramlarının anlamını araştırınız.
İslamda toplumda hayatın ve aile hayatının oluşması ve korunması çok önemlidir. İnsanın beşeri ihtiyaçlarının karşılanması her şeyden değerlidir. Çünkü insan başka insanlara ihtiyaç duyarak yaşamaktadır. Ehl-i beyt ve sıla-i rahim kavramları bu bakımdan çok değerlidir.
Ehl-i beyt: “Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü’l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır.”
Sıla-i Rahim: Terim olarak “kan bağı ve evlenme yoluyla oluşan akrabalık bağlarını yaşatma, akrabalarla ilişkiyi sürdürme, haklarını gözetme, onlara ilgi gösterme, iyilik ve yardımda bulunma, ziyaret etme” anlamına gelmektedir.
2. Nezaket kuralları hakkında neler biliyorsunuz? Anne babanızla birlikte konuşarak değerlendiriniz.
Nezaket, “başkalarına karşı incelikli ve saygılı davranma, incelik, naziklik.” anlamına gelir. Nezekat kuralları, insanlar arasındaki ilişkileri olumlu anlamda etkiler. Bu kurallardan bazıları:
- Otobüste hasta ve yaşlılara yer vermek.
- Bizlere yapılan bir iyiliğe teşekkür etmek.
- Konuştuğumuz kişini yüzüne bakmak.
- Yeri geldiğinde özür dilemeyi bilmek.
- Yemek yedikten sonra yemeği yapana “eline sağlık” denir.
3. Peygamberimizin nasıl bir baba olduğu konusunda neler biliyorsunuz?.
Peygamber Efendimiz, her konuda olduğu gibi çocuklarına babalığında da bizlere örnektir. O çocuklarının dünya ve ahiretini düşünen, bunun için onlara destek olan ilgili, anlayışlı, şefkatli, merhametli bir baba idi. O, kadınlara ve özellikle kız çocuklarına hiç değer verilmeyen bir dönemde peygamber olarak gönderilmiştir. Tebliğ ettiği İslam dini bu vahşeti büyük günahlardan saymış, çocuklara belirli haklar tanımış ve değer vermiştir. Peygamber Efendimiz hem değer verilmeyen çocuklara iâde-i itibarda bulunmuş, hem de onların terbiyelerinin en güzel şekilde olması gerektiğine işaret ederek bizzat bunları göstermiştir.
4. Akrabalık ilişkileri ile ilgili bir ayet bularak defterinize yazınız.
Akrabalık ilişkileri ile ilgili ayetler:
“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl Suresi, 90. ayet)
“Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma.” (İsra Suresi, 26. ayet)
Bir babanın eşine ve çocuklarına karşı görevleri nelerdir? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
Bir babanın eşine ve çocuklarına karşı bazı görevleri bulunmaktadır. Bu görevlerin başında onlara saygı, sevgi ve merhamet göstermek gelir. Bunun yanında onların geçimini sağlamak, yeri geldiğinde dostça sohbet etmek, örnek olmak, çocukları arasında ayrım yapmamak ve her işte yardımcı olmakta bir babanın görevlerindendir.