Bir maddenin en küçük biriminin atom ya da molekül olduğunu öğrenmiştiniz. Peki, sizce bir madde farklı yapı birimlerinden oluşabilir mi yoksa tüm maddeler tek çeşit yapı birimlerinden mi oluşur?
Cevap: Bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük parçasına atom denir. Evrende bilinen bütün maddeler (kozmik madde, yüksek enerjili madde ve anti madde hariç), pozitif yüklü bir çekirdek ve etrafında dönen negatif yüklü elektronlardan oluşan yaklaşık 100 farklı atomdan meydana gelmektedirler. Atomun çekirdeği ise nükleon olarak adlandırılan ve elektronlara göre yaklaşık 2000 kat daha ağır olan, artı yüklü proton ve yüksüz nötronlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla bu üç parçacık, etrafımızdaki sonsuz çeşitlilikteki maddenin temel yapı taşlarıdır. Şu andaki bilgilerimize göre elektronlar, kendilerini oluşturan alt parçacıklar olmadığından temel parçacık olarak kabul edilirler. Nükleonlar ise, elektronun “-1” yüklü olduğu varsayıldığında, “+2/3” veya “-1/3” elektrik yükünde olan quark adı verilen üç alt parçacıkdan oluşmuşlardır.
Yukarıdaki görsellerdeki modelleri inceleyerek maddelerin tanecik yapıları arasındaki benzerlik ve farklılıkları bulmaya çalışınız.
Cevap: Altın, gümüş, bakır, cıva, demir, alüminyum gibi maddeler incelendiğinde yapılarının atomik olduğu görülür. Suyun molekül şekli,2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Su molekülü 2 farklı atomdan oluşmuş 3 atomlu bir moleküldür.
Bu maddeleri oluşturan atomların hepsi aynı mıdır?
Cevap: Hayır elbetteki farklı atomlardan ve yapılardan meydana gelmektedirler. Mesela su hidrojen ve karbondan oluşmaktadır.
Sizce bu maddelerin üçü de saf madde midir?
Cevap: Hayır üçü de saf madde değildir. Farklı bileşenlerle oluşmuşlardır.